Region

Selaković: Nemamo kome da se žalimo na Hrvatsku zbog zatvaranja granice

Država Srbija ne može da se žali ni jednom sudu za štetu koju je pretrpjela zbog nedavnog zatvaranja hrvatske granice kazao je u Novom Sadu kazao ministar pravde Srbije Nikola Selaković odgovarajući na novinarsko pitanje kom sudu ta zemlja može da se obrati zbog zatvaranja granica, prenosi RTV.
Selaković: Nemamo kome da se žalimo na Hrvatsku zbog zatvaranja granice
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao kako eventualne sudske sporove mogu da pokrenu pravna lica - preduzeća i privredna društva koja su tim zatvaranjem bila oštećena.

- Zatvaranjem granica, prekršen je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prekršeni su bilateralni sporazumi između Savezne Republike Jugoslavije, odnosno njenog sukcesora, i Hrvatske, tako da eventualne sudske sporove mogu da pokrenu pravna lica, preduzeća i privredna društva koja su zatvaranjem granica bila oštećena - ukazao je Selaković.

Prema njegovim riječima, da bi se zasnovala nadležnost bilo koje međunarodne sudske instance za spor između država, potreban je pristanak obije strane u sporu.

- U ovom slučaju ne možemo da računamo na to, a čak i kada bismo imali tu situaciju, na primjer Međunarodni sud pravde, ne vjerujem da bi svoju nadležnost zasnovao - napomenuo je Selaković ističući da "tim pitanjem ne treba da se bavimo i opterećujemo, jer je to pravno-tehnička stvar".

- Važno je da je Republika Srbija pokazala da je najozbiljnija i najodgovornija država u ovom dijelu Evrope i da maksimalnim naporima doprinosi regionalnoj stabilnosti. Bez stabilnosti u regionu neće biti ni ekonomskog napretka, a to nam je svima prioritetni cilj - rekao je Selaković na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gdje je danas bio gost simulovanog suđenja.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Foto: nspm.rs

Portal Analitika