NATO

Susret Pejović-Merk: Strateška podrška Bavarska na putu ka EU

Crna Gora ostvaruje dobar integracioni napredak i ima snažnu podršku Bavarske na putu prema članstvu u EU, saopšteno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića Minhenu.
Susret Pejović-Merk: Strateška podrška Bavarska na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

On se susreo sa ministarkom za evropske poslove i međunarodnu saradnju u Vladi Bavarske Beatom Merk, uz razmijenu mišljenja o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU i daljim obavezama u susret punopravnom članstvu.

- Ambasador Pejović zahvalio je na podršci Bavarske Crnoj Gori u procesu pristupanja, koja se realizuje putem bilateralne saradnje u više pregovaračkih poglavlja, kao i u okviru evropskih programa. Upoznao je sagovornicu s tekućim stanjem u pregovaračkom procesu i planovima u vezi s otvaranjem novih pregovaračkih poglavlja i daljim napredovanjem prema članstvu u EU. Ministarka Merk pozdravila je ostvarene rezultate ocijenivši da je Crna Gora ostvarila dobar napredak, čime je opravdala povjerenje i podršku EU. U tom smislu, istakla je da će Vlada Bavarske nastaviti da prati i podržava evropski put Crne Gore, kroz konkretne inicijative koje imaju za cilj dalju izgradnju institucija i jačanje administrativnih kapaciteta za proces evropske integracije. U tom kontekstu sagovornici su razmijenili mišljenje po pitanju ključnih ključnih izazova i potreba i razmotrili intenziviranje saradnje u konkretnim oblastima pravosuđa, policije i turizma u predstojećem periodu - navodi se u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

3009andrijaTokom sastanka s potpredsjednikom Parlamenta Bavarske, Rajnholdom Bokletom i predsjednikom odbora za Evropska pitanja Parlamenta Bavarske Francom Rigerom razmijenjena su mišljenja o ukupnom napretku Crne Gore u pregovaračkom procesu, s fokusom na sprovođenje aktivnosti iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje kao i aktuelne migracijske krize. Glavni pregovarač je predstavio ostvarene rezultate u oblasti vladavine prava, u zakonodavnom i institucionalnom dijelu, istakavši jednaku odlučnost i spremnost crnogorskih institucija u pravcu sprovođenja donijetih propisa i postizanja mjerljivih rezultata u praksi.

Ambasador Pejović u Minhenu je imao odvojene sastanke s generalnim sekretarom Ministarstva pravde Frankom Arlotom, državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Gerhardom Ekom i direktorom za međunarodna pitanja u Ministarstvu finansija Bavarske Haraldom Hubnerom koje je upoznao s ostvarenom rezultatima, tekućim aktivnostima i planiranim obavezama i izazovima iz pregovaračkog procesa. Bilo je riječi i o azilantskoj krizi koja je zahvatila Evropu i broju izbjeglica koje su pristigle u Bavarsku. Tako je Pejović informisao sagovornike o mjerama koje Crna Gora preduzima kako bi spremno dočekala eventualni promjene migratornih trasa.

- Tokom susreta s direktoricom Fondacije Hans Zajdel Ursulom Menle izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja doprinosi jačanju kapaciteta za proces pristupanja EU. Na sastanku je istaknuto da će Fondacija nastaviti kroz različite programe obuke da doprinosi unaprjeđenju znanja i vještina, a time i spremnosti crnogorskih institucija da odgovore na evropske obaveze - navodi se u saopštenju i dodaje da je Pejović takođe imao sastanak u njemačkom Društvu za jugoistočnu Evropu.

Portal Analitika