Društvo

PAPOVIĆ: SPC nije raspoložena za saradnju, ali ćemo vjerovatno prihvatiti neke njene primjedbe

Donošenje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti apsolutno nema nikakve veze sa navodnom namjerom da se mitropolitu SPC Amfilohiju poruči da se okane priče o NATO-u, čime spekuliše dio javnosti, tvrdi direktor Direkcije za odnose sa vjerskim zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Dragutin Papović.
PAPOVIĆ: SPC nije raspoložena za saradnju, ali ćemo vjerovatno prihvatiti neke njene primjedbe
Portal AnalitikaIzvor

On je za Atlas TV rekao da je Nacrt zakona završen i dat na javnu rapravu u skladu sa planom Vlade. Papović je rekao da tokom javne rasprave, koja se završava danas, nijesu dobili ni jednu primjedbu od nevladinog sektora i univerzitetskog profesora prava i dodao da će vjerovatno neke od primjedbi Srpske pravoslavne crkve biti prihvaćene.

Papović, koji je od januara na čelu radne grupe koja je sačinila nacrt zakona, rekao je da Ministarstvo nije bilo u obavezi da zove predstavnike vjerskih zajednica da učestvuju u izradi nacrta zakona i dodao da onaj ko misli da je oštećen ima mogućnost da pokrene postupak pred nadležnim organom.

- Postavljam pitanje: koja se to NVO u Crnoj Gori bavi vjerskim pitanjima? Ni jedna NVO nije iskazala interesovanje za nacrt zakona niti nam je dostavila primjedbe. Takođe, bilo je primjedbi da nijesmo zvali relevatne stručnjake iz ove oblasti. Može li neko da mi kaže koji su tu relevatni stručnjaci iz ove oblasti - kaže on.

Na pitanje kolika je odgovornost Ministartva, koje je organizovalo javnu raspravu, a koja u Bijelom polju i Kotoru nije ni održana zbog incidenata, on je kazao da su pokušali da organizaciju raspravu kao o bilo kom drugom zakonu.

- Ono što se desilo u Bijelom Polju i Kotoru je svojevrsrtan presedan. Ja ne znam za slične događaje na javnim raspravama, na okruglim stolovima o bilo kojem nacrtu ili predlogu zakona. Nijesmo mogli ni da pretpostavimo da će neko da zloupotrebi formu okruglog stola. Jer okrugli sto pretpostavlja učešće stručnjaka koji se bave tom materijom i pretpostavlja učešće velikog broja građana. To znači da ni jedan okrugli sto ne bi mogao da se održi i onda bi se okrugli stolovi pretvoruili u mitinge.

Govoreći o primjedbama SPC koje su dostavljene na 80 stranica, Papović je naveo da među njima vjerovatno ima onih koje će biti prihvaćene.

- Međutim, mislim da ta vjerska zajednica od početka ima jedan nihilistički stav, odbacivački stav prema nacrtu zakona i ne vidimo kod njih raspoloženje za konstruktivan pristup.

Papović je kazao da se u javnosti sa zlom namjerom pogrešno tumači da će nakon usvajanja ovog zakona nekom crkvenom velikodostojniku biti zabranjeno da iznesi stav o društvenim i političkim procesima. On je ponovo odbacio ocjene da se zakonom pokušava nacionalizovati crkvena imovina i dodao da će samo država u slučajevima u kojima će to biti moguće, utvrdi što je njena imovina. Odbacio je i mogućnost da od nečeije lične procjene može da zavisi što je državno a što crkveno.

Izvor: TV Atlas

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
30.09.2015. 23:54

Ođe se često koristi termin "presedan" (orig.: precedent) sa značenjem "incidentan", "sad i nigda više". A, "presedan" znači nešto što se desi prvi put, a onda postane standard za budućnost. "Onaj koji predhodi". Začetak nečega što će u budućnost bit regularna pojava. Trebalo bi makar da to znaju novinari, ako već ne znaju politički mudroseri, koji ostadoše dužni obnarodovat što je to što su bili s ruke 4S (bg patrijaršija). Znajuć našu vlast ne bi začudilo da je to SVE ono radi čega je ovi zakon imao smisla i podržku Crnogoraca.

1
0
G Guest_96352
30.09.2015. 21:16

Nije ovđe riječ o vjerskim pitanjima, kako reče Papović nego uređenje odnosa između vjerskih zajednica i Države, jer ovim se ne ulazi u vjerska pitanja već ovaj zakon reguliše odnose i obaveze vjerskih zajednica, koje se moraju kretati u okviru Ustava i Zakone države Crne Gore, jer upravo SPC pokazala svojim dosadašnjim postupcima da ne poštuje institucije sistema i podriva državu Crnu Goru. Ako Amfilohije kaže "avnojevska fildžan država" ili za SPC ne postoje granice, ili gradi i radi bez dozvole nadležnih organa, nema kontrole nad tokovima novca, ne plaćaju porez i slično.......što je to onda Papoviću. Mnogi naši uvaženi stručnjaci prava i poznati istoričari su pisali o ovome kada Vi nijeste bili ni rođeni, i da vi tako uvrijedite ljude, pa to je van pameti, sugerišem Vam da se odmah izvinete ili da podnesete ostavku na mjesto koje pokrivate.

12
1
G Guest_96352
30.09.2015. 21:02

Papoviću Vi kao da se pravdate ovoj SPC....Što se tiče SPC ona je uzurpatorska crkva koja koristi sve crnogorske crkve i manastire, neke od njih je čak prepisala fasifikujući na Beogradsku patrijaršiju, toliko toga ima da bi vi to trebalo da znate, imamo dosta stručnjaka koji su pisali na ovu temu kada vi o tome nijeste pojma imali. ova vaša izjava 'Takođe, bilo je primjedbi da nijesmo zvali relevantne stručnjake iz ove oblasti. Može li neko da mi kaže koji su to relevantni stručnjaci”, upitao je Papović' je sramna. Nije valjda da je palo slovo na Vas kao stručnjaka, to nebi bilo dobro za čitavo naše društvo, ja sada neću navoditi ljude koji iz različitih oblasti su vam dostavili svoje mišljenje i stavove po pitanju ovog Nacrta Zakona......... zato mislim da trebate da se izvinite zbog ovakve izjave i to odmah.

12
2
M Milo Vujovic
30.09.2015. 20:49

Prihvatite vi Primjedbe Okupatorske tzv.sPc.jer ih vi i Javno Podrzavate i Molite ih da vi Vrate Par Nasih Svetinja?! Vlada Koja Donosi Ovi Zakon i Prodaje Maglu Crnogorskoj Naciji da ce im se Vratiti Neki od Otetih Hramova i to Sve Zbog Dolazecih Izbora da bi Crnogorska Nacija Glasala za DPS !!! Nezaboravite Nema vise Prevara da Dok se ne Vrate Svi Nasi Oteti Hramovi tj.66.Manastira i oko 750 Crkava,i ne ODUZME ili Sruse Sve Objekte od Okupatorske tzv.sPc. Po Cijeloj Crnoj Gori a Posebno na Primorju đe ih ima na Desetine a Građene su za Vrijeme Srbijanske Brutalne Okupacije od1918.do 1940.g. na Crnogorskoj Svetoj Zemlji bez Ikakvih Dozvola!!!Crnogorska Nacija Nece Dozvoliti da Okupatori Zadrze Nijedan Nas Oteti Hram,ovo Znaci da ste vi Spremni za Nemire i Haos po Crnoj Gori Zbog Ustupka Okupatorskoj Tuđoj Crkvi TZV. sPc.!!! Dobro Razmislite Kakve ce Biti Posljedice ako Crnogorska Nacija ne Vrati Sve Njene Otete Hramove,no se Oni Ostave pod Okupaciju TZV.sPc. !!!

20
2
G Guest_34565
30.09.2015. 18:02

Mjere su prije svega namjenjene vracanju Srpske Pravoslavne Crkve pod jurisdikciju drzave Crne Gore jer su do sad djelovali eksteritorijalno kao drzava u drzavi. Ne mozete ocekivati da ce se odreci svojih privilegija. Ako ce zakoni biti doneseni konsenzusom sa SPC onda ih biste ni trebali predlagati. Pored toga- SPC nije nihilisticka, no DESTRUKTIVNA prema ovoj drzavi. To je kljucna rijec.

30
6