Društvo

PAPOVIĆ: SPC nije raspoložena za saradnju, ali ćemo vjerovatno prihvatiti neke njene primjedbe

Donošenje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti apsolutno nema nikakve veze sa navodnom namjerom da se mitropolitu SPC Amfilohiju poruči da se okane priče o NATO-u, čime spekuliše dio javnosti, tvrdi direktor Direkcije za odnose sa vjerskim zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Dragutin Papović.
PAPOVIĆ: SPC nije raspoložena za saradnju, ali ćemo vjerovatno prihvatiti neke njene primjedbe
Portal AnalitikaIzvor

On je za Atlas TV rekao da je Nacrt zakona završen i dat na javnu rapravu u skladu sa planom Vlade. Papović je rekao da tokom javne rasprave, koja se završava danas, nijesu dobili ni jednu primjedbu od nevladinog sektora i univerzitetskog profesora prava i dodao da će vjerovatno neke od primjedbi Srpske pravoslavne crkve biti prihvaćene.

Papović, koji je od januara na čelu radne grupe koja je sačinila nacrt zakona, rekao je da Ministarstvo nije bilo u obavezi da zove predstavnike vjerskih zajednica da učestvuju u izradi nacrta zakona i dodao da onaj ko misli da je oštećen ima mogućnost da pokrene postupak pred nadležnim organom.

- Postavljam pitanje: koja se to NVO u Crnoj Gori bavi vjerskim pitanjima? Ni jedna NVO nije iskazala interesovanje za nacrt zakona niti nam je dostavila primjedbe. Takođe, bilo je primjedbi da nijesmo zvali relevatne stručnjake iz ove oblasti. Može li neko da mi kaže koji su tu relevatni stručnjaci iz ove oblasti - kaže on.

Na pitanje kolika je odgovornost Ministartva, koje je organizovalo javnu raspravu, a koja u Bijelom polju i Kotoru nije ni održana zbog incidenata, on je kazao da su pokušali da organizaciju raspravu kao o bilo kom drugom zakonu.

- Ono što se desilo u Bijelom Polju i Kotoru je svojevrsrtan presedan. Ja ne znam za slične događaje na javnim raspravama, na okruglim stolovima o bilo kojem nacrtu ili predlogu zakona. Nijesmo mogli ni da pretpostavimo da će neko da zloupotrebi formu okruglog stola. Jer okrugli sto pretpostavlja učešće stručnjaka koji se bave tom materijom i pretpostavlja učešće velikog broja građana. To znači da ni jedan okrugli sto ne bi mogao da se održi i onda bi se okrugli stolovi pretvoruili u mitinge.

Govoreći o primjedbama SPC koje su dostavljene na 80 stranica, Papović je naveo da među njima vjerovatno ima onih koje će biti prihvaćene.

- Međutim, mislim da ta vjerska zajednica od početka ima jedan nihilistički stav, odbacivački stav prema nacrtu zakona i ne vidimo kod njih raspoloženje za konstruktivan pristup.

Papović je kazao da se u javnosti sa zlom namjerom pogrešno tumači da će nakon usvajanja ovog zakona nekom crkvenom velikodostojniku biti zabranjeno da iznesi stav o društvenim i političkim procesima. On je ponovo odbacio ocjene da se zakonom pokušava nacionalizovati crkvena imovina i dodao da će samo država u slučajevima u kojima će to biti moguće, utvrdi što je njena imovina. Odbacio je i mogućnost da od nečeije lične procjene može da zavisi što je državno a što crkveno.

Izvor: TV Atlas

Portal Analitika