Sci/Tech

LAZOVIĆ: Zajedničkim snagama protiv sajber prijetnji

Adekvatan odgovor na sajber prijetnje moguće je dati jedino zajedničkim snagama i razmjenom iskustava, ocijenio je ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, navodeći da je ključna uloga u odbrani zaštita kritične informatičke infrastrukture.
LAZOVIĆ: Zajedničkim snagama protiv sajber prijetnji
Portal AnalitikaIzvor

On je, na regionalnoj konferencije “Sajber bezbjednost”, ukazao na to da se takav događaj prvi put organizuje na ovom području i treći put u Evropi, u cilju podsticanja daljeg jačanja međunarodne saradnje u toj oblasti.

Lazović je ocijenio da su umrežavanje i komunikacija postali nezamjenljiv i krucijalan segment.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se, na osnovu izvještaja Ujedinjenih nacija, kao i drugih međunarodnih organizacija, nalazi na visokom mjestu u pogledu razvoja informacionih tehnologija i sajber bezbjednosti.

„Međutim, u uslovima aktivnih pojava novih prijetnji i naši napori moraju pratiti takav tempo“, ocijenio je Lazović.

Lazović je podsjetio da je strategija sajber bezbjednosti za period 2013.- 2017. godine usvojena i dodao da se akcioni plan strategije u kojem su prepoznati ključni ciljevi uspješno implementira.

On je objasnio da je razvijena pravna legislativa koja je usklađena sa standardima Evropske unije (EU) i NATO-a.

Lazović je kazao da, u saradnji sa nacionalnim partnerima, MIDT radi na planu edukacije djece i roditelja u cilju bezbjednog korištenja Interneta i internet tehnologija.

„Kompleksnost, raznovrsnost kao i brz razvoj sajber prijetnji zahtijeva i visoku ekspertsku kompetentnost službenika, bez koje je efikasna sajber odbrana nemoguća“, naveo je Lazović, objašnjavajući da su iz tih razloga službenici MIDT-a i CIRT tima prošli niz obuka i programa usavršavanja i učestvovali na seminarima i konferencijama.

On je dodao da su uspostavljeni kontakti i razvijena saradnja sa partnerima na regionalnom i međunarodnom planu.

„Zakon o informacionoj bezbjednosti definisaće nadležnosti na polju zaštite i mjere zaštite kritične informatičke infrastrukture“, poručio je Lazović, navodeći da se, u skladu sa preporukama EU, radi i na izradi regulative kojom će precizno biti definisani načini i mjere dalje zaštite KII.

On je, ukazujući na to da Crna ima dugu tradiciju saradnje sa ITU, kao primjer naveo osnivanje nacionalnog CIRT Crne Gore u okviru MIDT-a.

„Siguran sam da dijelimo mišljenje da je sajber prostor transcedentalne prirode, odnosno da ne poznaje granice“, poručio je Lazović, prenosi Mina.

On je kazao da su u dosadašnjem radu usvojili i podržali brojne deklaracije i inicijative iz sfere sajber bezbjednosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Lazović je podsjetio da je na samitu u Bukureštu, koji su organizovale Sjedinjene Američke Države i Vlada Rumunije, usvojena Deklaracija o saradnji u oblasti sajber bezbjednosti.

On je precizirao da je cilj Deklaracije jačanje institucionalne saradnje i dijeljenje resursa, kao i određivanje kontakt osoba za razmjenu informacija i ocijenio da je to dobar način isticanja pitanja sajber bezbjednosti visoko na političkoj agendi država članica EU i kandidata za članstvo.

„Naša vizija, bezbjedan sajber prostor, stvoriće zdrav i pozitivan ambijent za razvoj, ne samo internet poslovanja, već i svih drugih oblika poslovanja koja koriste ICT tehnologije. Tim prije, imamo razlog više da u narednom periodu udruženim snagama nastavimo da dajemo doprinos podizanju nivoa sajber bezbjednosti“, zaključio je Lazović.

Portal Analitika