Protokol

Lukšić na marginama 70. zasjedanja Generalne skupštine UN imao niz bilateralnih sastanaka

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracijaIgor Lukšić, na marginama 70. zasjedanja Generalne skupštine UN, sastao se sa ministrom vanjskih poslova Irana Muhamedom Dževadom Zarifom, ministrom vanjskih poslova Češke RepublikeLubomirom Zaoralekomi ministarkom vanjskih poslova Madagaskara Beatris Atalah.
Lukšić na marginama 70. zasjedanja Generalne skupštine UN imao niz bilateralnih sastanaka
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski i iranski šefovi diplomatije razgovarali su o modalitetima unaprjeđenja bilateralne saradnje, te razmotrili mogućnosti reaktivacije nekadašnje Galerije umjestnosti "Josip Broz Tito" u kontekstu saradnje sa Pokretom nesvrstanih kojim trenutno predsjedava Iran. Sagovornici su se saglasili da, imajući u vidu da je Crna Gora zadržala posmatrački status u Pokretu nesvrstanih, preduzmu sve neophodne korake u cilju razmatranja prijedloga o reaktivaciji galerije u krugu zemalja članica.

Susret sa češkim kolegom bio je prilika za razgovor o napretku Crne Gore na planu integracije u evroatlantske strukture. "Češka će nastaviti snažno da podržava članstvo Crne Gore u Sjevernoatlanstkom savezu kao i njen dalji evropski put", kazao je Zaoralek, istakavši da Crna Gora predstavlja primjer uspješnog sprovođenja reformi, te da je uspjesi i preporučuju za dalji napredak u ovim procesima. Potpredsjednik Lukšić je zahvalio na podršci Češke kako kroz sadržajne bilateralne odnose, tako i kroz programe Višegradskog fonda, ocijenivši da model saradnje Višegradske grupe može veoma značajno podstaći dalje unaprjeđenje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Podsjetivši na ostvarene rezultate u integracionim procesima, Lukšić je ukazao na punu posvećenost Vlade ostvarenju spoljnopolitičkih prioriteta. "Crna Gora je u prethodnom periodu ostvarila veoma zapažene rezultate u ključnim oblastima reformi, a Vlada će, i nadalje, s punom posvećenošću sprovoditi integracionu agendu".

U razgovoru sa ministarkom vanjskih poslova Madagaskara bilo je riječi o budućim koracima u pravcu uspostavljanja diplomatskih odnosa, te mogućnostima za dalje jačanje dijaloga i mapiranje oblasti od obostranog interesa i međusobne saradnje.

Na Marginama Generalne skupštine UN potpredsjednik Lukšić je učestvovao i na ministarskom sastanku Jadranske Povelje.Ministri Jadranske povelje razmijenili su mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, kao i daljem jačanju regionalne saradnje. Na sastanku je ocijenjena značajnom integracija Crne Gore u Alijansu i ostvarenja Vlade na tom putu, a članice Jadranske povelje izrazile su punu spremnost za nastavak aktivnosti na ostvarenju partnerskih ciljeva.

Crnogorski šef diplomatije je uzeo učešća i na događaju na visokom nivou Core LGBT grupe „Nikog ne izostaviti, jednakost i inkluzija razvojnoj agendi nakon 2015. godine“.

Događaj koji je otvorio Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun, a kojem su prisustvovali šefovi diplomatija Argentine, Velike Britanije, Belgije, Letonije, Norveške, Holandije, Hrvatske i Kolumbije, bio je prilika da se ukaže na značaj liderstva u suočavanju sa izazovima LGBT populacije i podizanju svijesti o ovom pitanju, te naglasi veza između inkluzije LGBT populacije i društvenog i ekonomskog razvojnog puta.

Portal Analitika