Svijet

Rusija izvela prve napade u Siriji

Rusija je izvela prve vazdušne napade u Siriji i to usmjerene ka Islamskoj državi, protivnicima režima Bašara el Asada, potvrdilo je rusko ministarstvo odbrane. Američki zvaničnici su ranije objavili da su napadi izvršeni u oblasti oko grada Homsa, kao i da je Vašington obaviješten unaprijed da će se to dogoditi. Britanski BBC ističe da do ovakvog razvoja situacije dolazi nakon što je sirijski predsjednik Asad zvanično zatražio pomoć iz vazduha od Rusije.
Rusija izvela prve napade u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Ruska mreža RT prenosi da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su "preventivni napadi pravi način za borbu protiv terorizma". 

"Uprkos svom imenu, Islamska država ima malo dodira sa islamom. Radikali iz cijelog svijeta su otišli u Irak i Siriju da se pridruže ovoj terorističkoj grupi. Oni moraju da budu poraženi tamo i ne smije im se dozvoliti da se vrate u svoje zemlje naoružani iskustvom i idelogijom", rekao je Putin. 

Ruski predsjednik je rekao da bi bilo dobro da se i "druge nacije pridruže antiterorističkoj borbi Rusije u Siriji" i pozvao ih da se pridruže centru u Bagdadu koji je Rusija osnovala sa Irakom i Iranom. 

Građanski rat u Siriji traje već četiri godine, a naoružane pobunjeničke grupe se bore sa vojskom Asadovog režima. Među njima je i teroristička organizacija Islamska država. 

Ranije danas, dan nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin u UN iskazao suprotan stav o situaciji u Siriji od svog američkog kolege Baraka Obame, ruska Duma je odobrila vazdušne napade u Siriji. (B92)

Portal Analitika