Svijet

Brejvik: Gladovaću do smrti!

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik zaprijetio je da će gladovati do smrti zbog pogoršanja uslova pod kojima služi zatvorsku kaznu, prenose svjetske agencije.
Brejvik: Gladovaću do smrti!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Brejvik tvrdi da je u izolaciji od 2. septembra i da mu je vrijeme koje može provesti na otvorenom ograničeno na sat dnevno.

On je ubio 77 ljudi 2011. godine, kada je aktivirao bombu u centru Osla, a potom izvršio oružani napad na omladinski kamp na ostrvu Utoja. Osuđen je na 21 godinu zatvora 2012. godine.

Brejvik (36) je iznio navode o pogoršanju tretmana u zatvoru u pismu koje poslao medijima u Norveškoj i Švedskoj. On tvrdi da je zbog otežanih uslova bio primoran da odustane od političkih studija na Univerzitetu u Oslu, prenio je BBC.

"Studiranje i dopisivanje nijesu ljudski mogući pod ovim okolnostima, a to važi za svakoga ko je izolovan pod ovakvim uslovima", napisao je Brejvik.

On je dodao da će stupiti u štrajk glađu do smrti ukoliko se ove okolnosti ne promijene.

Ole Kristofer, direktor zatvora Skijen, gdje Brejvik služi kaznu, rekao je da niko u ovoj ustanovi trenutno ne štrajkuje glađu. On je odbio da komentariše uslove koji važe za pojedinačne zatvorenike.

Portal Analitika