Svijet

Rusi izveli prve udare u Siriji

Rusija je izvela prve vazdušne napade u Siriji i to usmjerene ka protivnicima režima Bašara al Asada, nakon što je sirijski predsjednik zvanično zatražio pomoč od Moskve, saopštili su zvaničnici SAD.
Rusi izveli prve udare u Siriji
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, napadi su izvršeni u oblasti oko grada Homsa, a Vašington je obaviješten unaprijed da će se to dogoditi.

Britanski BBC ističe da do takvog razvoja situacije dolazi nakon što je sirijski predsjednik Asad zvanično zatražio pomoć iz vazduha od Rusije.

"Nadamo se da će napori Rusije da pomogne operaciji sirijskih snaga u borbi protiv terorizma, uz učešće naših drugih partnera, učiniti mogućim da se u određenom periodu, situacija u Siriji promijeni", poručeno je iz Kremlja.

Asad pisao Putinu i tražio vojnu pomoć

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad zatražio je ranije danas vojnu pomoć Rusije u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, potvrđeno je iz Damaska.

"Ruske vazduhoplovne snage su poslate u Siriju nakon zahtjeva sirijske države u pismu predsjednika Asada upućenom predsjedniku Putinu, u kome se nalazio poziv za slanje ruskih vazduhoplovnih snaga kao dio inicijative predsjednika Putina u borbi protiv terorizma", navodi se u saopštenju kancelarije sirijskog predsjednika, prenio je AFP.

Trajanje operacije ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji odrediće predsjednik Rusije, ali to neće biti beskonačno, izjavila je predsjednica Savjeta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko.

"Nadamo se da će napori Rusije da pomogne operaciji sirijskih snaga u borbi protiv terorizma, uz učešće naših drugih partnera, učiniti mogućim da se u određenom periodu, situacija (u Siriji) promijeni", rekla je Matvijenko.

Portal Analitika