Zanimljivosti

NOVO OTKRIĆE: U Tutankamonovoj grobnici postoje skrivene odaje

Egipatski ministar za antikvitete i baštinu Mamduh Eldamati izjavio je da bi u grobnici faraona Tutankamona mogle da postoje skrivene, tajne odaje.
NOVO OTKRIĆE:  U Tutankamonovoj grobnici postoje skrivene odaje
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je time podržao teoriju da bi u zidovima 3.300 godina starog mauzoleja mogao da postoji i grob kraljice Nefertiti. Eldamati je tokom posjete Luksoru rekao da će tražiti odobrenje za upotrebu radara radi inspekcije grobnice u obližnjoj Dolini kraljeva.

Ministar je Luksor posjetio sa britanskim egiptologom Nikolasom Rivsom, koje nedavno iznio teoriju da je u Tutakamonovom mauzoleju skriven i grob kraljice Nefertiti.

Eldamati je rekao da se "vjerovatno nešto nalazi" iza zidova grobnice, ali je ocijenio da bi tu prije mogla da bude sahranjena Kia, za koju se vjeruje da je majka faraona Tutankamona.

odaje30

- Moje egipatske kolege su otkrile da postoje površinske razlike između zidova i njihovog centralnog dijela koji prekriva vrata. Zid oko vrata ima mekši malter, a tamo gdje mislim da se nalaze vrata zid je šljunkovit - kaže Rivs.

"Nacionalna Geografija" piše da je šljunkovit materijal iste vrste pronašao i Arheolog Hauard Karter oko blokiranog ulaza kada je otkrio Tutankamonovu grobnicu 1922. Osim toga, Rivs je istakao i da se plafon proširuje na zapadnom i sjevernom zidu grobnice.

- Prilično sam siguran da ćemo uskoro doći do veoma važnog otkrića u Tutankamonovoj grobnici - rekao je on.

Sljedeći korak u istraživanju je upotreba radara koji će da prodre u zemlju i koji tako može da otkrije šupalj prostor, a da ne ošteti ono što je naslikano na zidovima.

tomb30s

Eldamati kaže da će rezultate istraživanja objaviti 4. novembra, na godišnjicu otkrivanja Tutankamonove grobnice. Bez obzira na dokaze o dvije skrivene odaje on sumnja da će biti pronađena kraljica Nefertiti.

- Možda soba ili grob, nešto što će biti novi dodatak egiptologiji, ali se ne slažem sa kolegom da bismo mogli naći grob Nefertiti - rekao je Eldamanti.

news.artnet.com

Portal Analitika