Društvo

Kažnjeni vlasnici imanja zbog izazivanja požara

Prošle srijede u novskoj opštini desila su se tri požara, a za dva je utvrđeno da su izazvali vlasnici imanja.
Kažnjeni vlasnici imanja zbog izazivanja požara
Portal AnalitikaIzvor

Inspekcijski nadzor na Sušćepanu, ispod crkve Sv. Stefana, obavljen je dan nakon gašenja požara koji je zahvatio kaskadnu površinu od oko 4000 kvadratnih metara, podijeljenu ručnim podzidama-suhomeđama.
- Najvećim dijelom je gorjelo nisko rastinje, dok veće štete na pojedinačnim vrijednim biljnim primjercima višedecenijske starosti nije bilo. Jedino je duž sjevernog i zapadnog oboda opožarene površine vatreni plamen zahvatio dijelove krošnji na pojedinim manjim stablima lovora i duba, bez zahvatanja unutrašnjeg dijela debla. Izuzetno vrijedna skupina borova, u neposrednoj blizini ostala je netaknuta, kazao je koordinator Komunalne policije Ilija Peulić. On je potvrdio da je riječ o samozapaljenju na imanju Lenke Jovović, koja je nadležnima i prijavila požar.
U Drenoviku, iznad Igala, Miljko Bojanić je kažnjen sa 30 eura zbog paljenja niskog rastinja iako nije bilo materijalne štete. Branislav Vuković iz sela Trebesina kažnjen je prekršajnim nalogom sa 100 eura zbog paljenja vatre u svom dvorištu i izazivanja manjeg požara bez materijalnih posljedica.
Služba zaštite i spasavanja je u Trebesin izašla sa dva vozila. Na gašenju požara u Sušćepanu učestvovalo je šest vatrgasaca i tri kamiona koja su neprekidno bila na relaciji Meljine-Sušćepan.
Iz Komunalne policije opet apeluju na građane da se uzdrže od paljenja vatre na otvorenom do 1. oktobra, dok traje zabrana, kao i da vode računa o bacanju opušaka u suvo šiblje i travu. Po isteku zabrane, građani mogu svakog 1. i 15. u mjesecu da pale vatru, ali da o tome prethodno obavjeste vatrogasnu službu. (Radio Jadran)

Portal Analitika