Društvo

Crna Gora očekuje 2.000 migranata dnevno, spremni Krenza, Zoganje i šatori

Crna Gora priprema kapacitete za priliv u prosjeku 2000 migranata dnevno. Postojeći kapaciteti za smještaj migranata i izbjeglica u Crnoj Gori su Centar za tražioce azila-80 mjesta, Prihvatilište za strance-50 mjesta i JU “Ljubović” 25 mjesta, što ukupno čini 155 rasploživih mjesta. Adaptiranjem objekata policije Krenza (Podgorica) i Zoganje (Ulcinj) dobio bi se kapacitet oko 500 mjesta. U navedenim smještajnim objektima, bilo bi obezbijeđeno oko 650 mjesta. Takođe, formirala bi se šatorska naselja od 1000 mjesta na različitim lokacijama shodno procjeni trenutne situacije.
Crna Gora očekuje 2.000 migranata dnevno, spremni Krenza, Zoganje i šatori
Portal AnalitikaIzvor

Imajući u vidu dosadašnja kretanja izbjeglica i migranata može se očekivati da bi najveći broj lica u Crnu Goru došao iz pravca Albanije, Kosova i Srbije, u reonu graničnih prelaza Božaj, Kula, Sukobin, Dobrakovo, Jabuka, Dračenovac, ocijenjeno je iz Vlade.

Prema međunarodnim konvencijama čiji je Crna Gora potpisnik, svim osobama koje bježe od ratnih zbivanja, ili su u svojim zemljama proganjani po osnovu rase, vjere, nacije, političkog mišljenja ili pripadanja određenoj društvenoj grupi, zemlje prijema treba da pruže zaštitu. Ovo podrazumijeva pružanje bezbjednog smještaja uz obezbjeđenje adekvatne hrane, vode i sanitarnih uslova, zbrinjavanje osoba sa posebnim potrebama, pravnu zaštitu, omogućavanje pristupa ostalim pravima kao što su zdravstvena i socijalna zaštita, obrazovanje itd.

„Shodno podacima MUP-a, od početka tekuće godine do 31. avgusta 2015. godine, podnijeto je 1543 zahtjeva za azil. Od ukupnog broja aplikanata, 85 % su bili muškarci, a 15% žene. U ukupnom broju aplikanta bilo je 7% maloljetnika. Od ukupnog broja, a prema podacima MRSS, 965 lica je bilo zbrinuto u smještajnim kapacitetima za tražioce azila. što čini 62% ukupnog broja aplikanata.U istom periodu, u smještajnim kapacitetima za tražioce azila, od ukupnog broja zbrinutih lica 78% je bilo muškaraca, 22% su bile žene. U ukupnom broju zbrinutih lica, 7% je bilo maloljetnika. U mjesecu julu i avgustu došlo je do značajnog pada broja podnesenih zahjeva za azil. U julu je podnijeto 4, a u avgustu 5 zahtjeva za azil“, navodi se u informaciji.

Na osnovu iskustava iz regiona i trenutnih migracionih tokova, postoji mogućnost da dođe do preusmjeravanja istih i samim tim da se Crna Gora suoči sa sličnim scenariom poput zemalja u regionu.

migranti„Imajući u vidu da je dnevni priliv u zemlje Zapadnog Balkana 5000 lica dnevno, Crna Gora priprema kapacitete za priliv u prosjeku 2000 lica dnevno. Postojeći kapaciteti za smještaj migranata i izbjeglica u Crnoj Gori su Centar za tražioce azila-80 mjesta, Prihvatilište za strance-50 mjesta i JU “Ljubović” 25 mjesta, što ukupno čini 155 rasploživih mjesta. Adaptiranjem objekata policije Krenza (Podgorica) i Zoganje (Ulcinj) dobio bi se kapacitet oko 500 mjesta. U navedenim smještajnim objektima, bilo bi obezbijeđeno oko 650 mjesta. Takođe, formirala bi se šatorska naselja od 1000 mjesta na različitim lokacijama shodno procjeni trenutne situacije“, piše u informaciji.

Uvažavajući navedene okolnosti Operativni tim, saglasno svojim nadležnostima, u saradnji sa UN agencijama u Crnoj Gori (IOM, UNHCR, UNICEF), preduzima pripremne aktivnosti koje se odnose na postupanje nadležnih organa i institucija u slučaju većeg priliva migranata i izbjeglica u Crnu Goru. Shodno analizi rizika i procjenama Operativni tim vrši detaljne pripreme na dijelu granice Crne Gore i Albanije u zoni odgovornosti Odjeljenja granične bezbjednosti, konkretno na dijelu Nikine uvale (u neposrednoj blizini graničnog prelaza Božaj), koja je u dosadašnjem periodu korištena za prelazak migranata i izbjeglica iz Albanije u Crnu Goru u većem obimu (broju). Predstavnicima UNHCR-a, IOM-a, UNICEF-a i Crvenog krsta Crne Gore će se omogućiti nesmetano sproveđenje aktivnosti u reonu graničnih prelaza u cilju podrške aktivnostima prijema i pružanja pomoći ranjivim grupama lica, zaključuje se u informaciji.

P.Z.

Portal Analitika