Abiznis

Glenkor pred bankrotom zbog niske cijene metala

Anglo - švajcarski rudarski gigant Glenkor šokirao je tržište dionica svojom zaduženošću koja je dosegla razmjere bliske bankrotu, navode analitičari Sakso banke.
Glenkor pred bankrotom zbog niske cijene metala
Portal AnalitikaIzvor

Ulagači na svjetskim berzama različitih su stavova. Dok neki tvrde da se lako može dogoditi novi kolaps sličan onom nakon Leman bradersa, dio njih ipak očekuje dug, ali moguć oporavak Glenkora bez velikog uticaja na finansijsko tržište i trgovanje sirovinama, pa su čak odlučili da kupuju, trenutnu izrazito jeftine dionice, kao na primjer Sitigrup.

Tržišna vrijednost Glenkora je umanjena za 3,5 milijardi funti (5,33 milijarde dolara), a pad akcija je posljedica bojazni u pogledu sposobnosti te kompanije da se izbori sa dugim periodom pada cijena metala.

Dionice ovog giganta pale su za oko 30 odsto, na istorijski minimum, nakon što je objavljeno upozorenje da je trgovački gigant visoko zadužena kompanija, i da ionako oslabljene prihode mogu da progutaju obaveze prema kreditorima u situaciji kada su cijene roba na svjetskom tržištu toliko niske.

"Prije samo nekoliko dana nismo vjerovali u bankrot Glenkora jer i dalje očekujemo rast na kineskom tržištu, a ponuda roba se smanjuje. Izvještaj Investeka da bi dionice Glenkora mogle da postanu bezvrijedne ukoliko ne bude pomaka u cijenama robe, pogodila je živac među ulagačima izazivajući opštu rasprodaju”, kaže rukovodilac strategije za dionice u Sakso banci.

U Sakso bankci ističu da je razvoj događaja zapravo bio poprilično očekivan jer poslovni model Glenkora nije bio spreman za cijene sirovina iz posljednjih nekoliko kvartala, a restrukturiranje koje su sproveli vjerovatno će morati da ide u drugi krug, ako tržište sirovina ostane nepromijenjeno.

Padajući trend dionica Glenkora pogodio je i druge kompanije, pa je rudarski gigant BHP Billiton zabilježio najveći pad vrijednosti dionice u šest godina, dionice kompanija Kina Petroleum i KinaPak niže su za sedam odsto čime su srušeni i brojni dionički indeksi od Evrope, preko Kine i Japana do Australije, poručuju iz Sakso banke.

Glenkor, koji je ranije poslovao sa ruskim tajkunom Olegom Deripaskom, je godinama otkupljivao proizvedeni aluminijum od podgoričkog Kombinata aluminijuma. Ugovor sa Glenkorom raskinuo je novi vlasnik KAP-a Veselin Pejović.

(index.hr)

Portal Analitika