Svijet

Obama: Spreman sam da upotrijebim silu ako zatreba

Američki predsjednik Barak Obama kazao je da je spreman da upotrijebi silu ako je potrebno da bi se na miran način riješili svjetski problemi.
Obama: Spreman sam da upotrijebim silu ako zatreba
Portal AnalitikaIzvor

“Predvodim najjaču vojsku za koju je svijet ikada znao. Neću oklijevati da zaštitim moju zemlju i naše saveznike koristeći i silu kada bude neophodno”, rekao je Obama u Ujedinjenim nacijama, prenosi CNBC.

Obama je dodao da ipak vjeruje da se svjetske nacije neće vratiti starim načinima rješavanja problema konfliktima i prinudama.

Obama istakao i da su SAD spremne da rade zajedno sa Rusijom i Iranom na prevazilaženju krize u Siriji, ali je ponovio da buduće rješenje ne može da znači povratak na predratni “status kvo”,  odnosno vlast Bašara al Asada.

Obama se u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN založio za dalju borbu protiv terorističke organizacije Islamska država, ali i tranziciju koja ne bi uključivala sirijskog predsjednika, i osudio je zemlje koje podržavaju lidere poput Asada, koga je optužio za ubijanje djece.

Argument da bi alternativa daljoj podršci Asadu bila “sigurno još gora”, nije rješenje, ocijenio je Obama, aludirajući na stav Rusije.

U govoru na Generalnoj skupštini UN američki predsjednik je ujedno branio zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

“Svijet ne može da stoji po strani dok Rusija krši integritet i suverenitet Ukrajine. Ukoliko ne bude posljedica za rusku aneksiju Krima, to bi se moglo dogodigi bilo kojoj zemlji u UN”, rekao je Obama, prenosi AP.

Ruski državni mediji, prema njegovim riječima, opisuju aktuelne dogadaje kao primjer povratka Rusije, što je stav koji dijele mnogi američki političari misleći da je došlo vrijeme novog Hladnog rata.

“Međutim, to nije istina,” smatra Obama. “Ukrajinci su više nego ikad zainteresovani da budu uz Zapad, a SAD ne žele da izoluju Rusiju, već da se Rusija diplomatski angažujue na način da omogući Ukrajincima da odluče o svojoj budućnosti”.

Obama je upozorio članice UN na rizike, ukoliko ne budu zajedno radile na rješavanju svjetskih problema.

“Sedam decenija od osnivanja posao UN je nedovršen”, rekao je američki predsjednik, upozorivši da “opasni aktuelni rizici vode u jedan mračniji, neuređeniji svijet”.

On je govorio o liderima koji misle da snažnije države treba da nametnu volju slabijima i da prva pojedinaca nijesu važna, a da se red mora nametati silom.

“Zemlje se ne mogu vratiti na stari put sukoba i zastrašivanja, a ako ne budemo radili zajedno i efikasnije, svi ćemo trpjeti posljedice”, rekao je Obama.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
30.09.2015. 11:49

Cinično: Upotreba SILE za MIRNO riješavanje problema!? Američki humor.

4
0
G Guest_97949
30.09.2015. 12:28

"RAT za MIR", -hahahahaha

4
0
G Guest_25518
30.09.2015. 09:22

,,,,,,,,,,,,,Neću oklijevati da zaštitim moju zemlju i naše saveznike koristeći i silu kada bude neophodno,,, Pa vlaljda i za PUTINA VAZI isto , u cemu je KVAKA ??? KOJA RAZLIKA?? Razlika je u tome sto RUSI svoju VOJSKU za RAZLIKU od AMERKANACA ne upotrebljavaju van svojih GRANICA -ako to pocnu pisi KRAJ ??? UN , su tijelo kojetreba da sprijeci ovog KAUBOJA, : ....,Neću oklijevati da zaštitim moju zemlju i naše saveznike koristeći i silu kada bude neophodno,,, ZAR NE dragi citaoci ???

5
0
G Guest_17848
30.09.2015. 08:51

2oo6- ***Obama je očigledno spreman da se bori do pošljednjeg Sirijca!?

5
0