Finansije

Vlada i A2A približili stavove

Predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A su, kako Pobjeda nezvanično saznaje, juče uspjeli da približe stavove u pregovorima o daljoj saradnji u okviru suvlasničkog odnosa u Elektroprivredi.
Vlada i A2A približili stavove
Portal AnalitikaIzvor

Dogovoreno je, kako je nezvanično rečeno tom listu, da crnogorska strana danas pošalje u Milano novu ponudu, o kojoj će se izjasniti menadžment italijanske kompanije, koja u EPCG ima 41,7 odsto akcijskog udjela. Danas, inače, ističe četvrti rok za postizanje dogovora o jednoj od četiri opcije o kojima se pregovara skoro punu godinu.

Do sada je najizglednija, odnosno opcija o kojoj se najviše pregovaralo, bila izlazak A2A iz Elektroprivrede, odnosno prodaja njihovog udjela Vladi, koja trenutno posjeduje 57 odsto akcijskog kapitala. A2A je prije šest godina svoj udio platila 435 miliona eura, a do sada se pregovaralo o sumi koja se kreće oko 260 miliona eura za akcijski kapital, kao i o roku otplate, jer Vlada nastoji da isplatu partnera rastegne na šest godina.

Crna Gora bi, ukoliko ova opcija pobijedi, mogla ostati bez investitora koji je jedna od najvećih javnih energetskih kompanija u Italiji, vlasništvo gradova Milano, Breša i Bergamo.

Problem je što bi taj investitor otišao nezadovoljan, jer do ove godine nije imao ni centa povrata uloženog kapitala, čime su nezadovoljni vlasnici A2A. Takav razvoj događaja teško da bi bio preporuka za crnogorski investicioni ambijent.

Pregovara se, istina, i o drugim opcijama, koje obuhvataju produžetak menadžerskog ugovora za A2A, uspostavljanje mješovitog menadžmenta i zadržavanje vlasničkog udjela A2A, ali bez menadžerskih funkcija.

Najveći kamen spoticanja, osim činjenice da nije bilo povrata kapitala, je zahtjev crnogorske strane da se gradi drugi blok Termoelektrane u Pljevljima.

Italijani ne žele nova ulaganja u Crnoj Gori, jer smatraju da su ostali bez povrata kapitala zbog promjene regulatornog ambijenta. Uz to, ne žele da učestvuju u izgradnji termoelektrane, kad su već obavezani da gase svoje termocentrale u Italiji zbog sporazuma o povećanju udjela zelene struje u proizvodnji i distribuciji.

S druge strane, Vlada insistira na izgradnji drugog bloka, jer se postojeći mora ugasiti 2021. godine. Time bi Crna Gora ostala bez trećine sopstvenih elektrana. S druge strane, elektroenergetski sistem zasnovan isključivo na obnovljivim izvorima je nestabilan, jer zavisi od neprihvatljivo visokog učešća kiše, odnosno sunca i vjetra u proizvodnji, pa mu termoelektrana daje stabilnost. Aktuelni menadžment je na javnom tenderu za izgradnju drugog bloka izabrao češku Škodu Prahu, koja bi to postrojenje snage 254 megavata izgradila za 338 miliona.

Vlada je italijanskoj strani ponudila formiranje novog preduzeća za izgradnju drugog bloka, u kojem bi A2A imala petinu udjela i isto toliko troškova.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_25518
30.09.2015. 10:39

Monopol EPCG sprečava niže cijene struje Pravno nerazdvajanje Elektroprivrede u dva preduzeća omogućava monopol toj kompaniji i očekujemo da se konačno to sprovede, jer je to bila obaveza iz drugog energetskog paketa, kazao je „Danu” direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.– Cijela ideja razdvajanja EPCG proizilazi iz toga da infrastruktura bude regulisana da može da je koristi svako. Ovako vlasnici infrastrukgure kažu to je moje, niko ga neće upotrebljavati i tada nema konkurencije i tržišta rekao je Kopač, koji je juče učestvovao na regionalnoj konferenciji o energetskoj efikasnosti u Podgorici. On je istakao da je veća mogućnost da cijena struje bude niža kada postoji tržište električne enerije, odnosno kada nema monopola. – To je poenta razdvajanja EPCG, istakao je Kopač.

3
0
G Guest_25518
30.09.2015. 11:56

,,,,Cijela ideja razdvajanja EPCG proizilazi iz toga da infrastruktura bude regulisana da može da je koristi svako. Ovako vlasnici infrastrukgure kažu to je moje, niko ga neće upotrebljavati i tada nema konkurencije i tržišta rekao je Kopač, , ovo ISTO PRIMIjENITE NA fiksnu telefoniju-PREISPITATI ugovor I KAO monopolski NA sudu U eu I strazburu GA pOnistiti ITD..... Bravo za Kopaca !

2
0
G Guest_52538
30.09.2015. 08:51

Prva banka i A2A približili stavove-bio bi tačniji naslov.

2
0