Zanimljivosti

Da li bi svi trebalo da radimo šest sati dnevno?

Eksperimenti s kraćim radnim vremenom otkrili su neke iznenađujuće rezultate za radnike, ali i njihove poslodavce.
Da li bi svi trebalo da radimo šest sati dnevno?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ako sanjate o kraćem radnom vremenu, znajte da bi to bilo i te kako dobro za vas. Ali i za vašeg poslodavca.

Naime, jedan švedski dom za penzionere uveo je kraće radno vrijeme zaposlenima, ali im nisu smanjili plate. Premisa kojom su se vodili jeste da ljudi svuda rade više sati, ali da to ne znači da su korisnici srećniji ili radnici zadovoljniji i produktivniji.

Nakon šest mjeseci šestosatnog radnog vremena (inače su radili osam sati), medicinske sestre u domu bile su manje pod stresom i imale su više energije. To je pak uticalo na kvalitet njihovog rada. Iako su istraživači rekli da je prerano da u potpunosti izmjere rezultate, prvi ukazuju na to da se povećala produktivnost i da su zaposleni zadovoljni i rado ostaju na poslu.

Jedini problem je bio onaj finansijske prirode, jer su morali da zaposle još 14 radnika kako bi pokrili sve dodatne smjene.

Ovaj dom nije jedini koji je ovo isprobao, jer su Tojotini servisni centri u Getenborgu, internet startap kompanija Brath i kompanija za razvoj aplikacija - Filimundus, takođe uveli to pravilo i nisu zažalili. Njihovi radnici tvrde da se bolje osjećaju i da mogu postići veću ravnotežu između porodice i posla. Uz to, postali su produktivniji, a šefovi su lakše zapošljavali vrhunske radnike koji su rado pristajali da rade u takvim uslovima.

Martin Benk iz Tojote izjavio je da im je zarada porasla za 25 odsto otkad su uveli kraće radno vrijeme.

Ipak, kraće smjene ne znače uvijek i manje posla, nego upravo suprotno - jednaku količinu posla koju jednostavno morate ugurati u manje sati, što rezultira i većim stresom.

Naučnici u Južnoj Koreji otkrili su da smanjivanje tipične radne nedjelje s 44 na 40 sati,i ukidanje radnih subota, nije pomoglo radnicima, nego su samo bili još opterećeniji poslom i nesrećniji. Zato je bitno shvatiti da pravilo skraćivanja radnog vremena nije najbolje rješenje za sve ljude ni za sve kompanije, već da zavisi od određenog radnog mjesta i poslodavca, piše BBC.

Izvor:express.hr; foto: b92.net

Portal Analitika