Svijet

Obama se susreo i sa Kastrom

Predsjednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro, rukovali su se tokom jednog od rijetkih susreta poslije uspostavljanja odnosa između nekada neprijateljskih zemalja.
Obama se susreo i sa Kastrom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je prvi susret Obame i Kastra, poslije istorijskog sastaka održanog u Panami u aprilu.

Kastro je, u prvom govoru jednog kubanskog predsjednika u UN od kada se njegov brat Fidel obratio na Milenijumskom samitu 2000. godine, juče rekao da bi normalni odnosi te zemlje sa SAD mogli da budu uspostavljeni samo ukoliko Vašington okonča trgovinski embargo prema njegovoj zemlji, vrati vojnu bazu Gvantanamo i prekine antikomunističku propagandu prema Kubi.

Obama je u jučerašnjem govoru rekao da je uvjeren da će Kongres ukinuti embargo, ali njegova administracija ne namjerava da vrati bazu Gvantanamo, jer se trudi da zatvori sporni zatvor u njoj, prenio je Reuters.

Obama je "pozdravio napredak u uspostavljanju diplomatskih odnosa i naglasio da će nastavak reformi na Kubi ojačati uticaj zakonskih izmjena SAD", prenio je Reuters.

Kuba procjenjuje da je njena ekonomija pretrpjela štetu od 121 milijarde dolara zbog embarga, koji je uveden kao kontramjera na nacionalizaciju američke imovine na komunističkom ostrvu.

Od obnove diplomatskih odnosa sa Kubom u julu, administracija predsjednika Baraka Obame podržala je ukidanje embarga, ali odluka leži na Kongresu, gdje se republikanska većina protivi tom potezu.

O novom nacrtu rezolucije, u kojoj se osuđuje embargo protiv Kube, Generalna skupština UN trebalo bi da raspravlja na sjednici narednog mjeseca.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.