Društvo

Obilježavanje Međunarodnog dana starih 1. oktobra

Međunarodni dan starijih osoba biće obilježen 1. oktobra, a Crveni krst će tim povodom organizovati brojne aktivnosti zarad podsjećanja na probleme te populacije, saopšteno je iz te organizacije.
Obilježavanje Međunarodnog dana starih 1. oktobra
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oni su kazali da je taj datum značajan za njih i dodali da godinama rade na unaprjeđenju kvaliteta života starijih u Crnoj Gori.

Iz Crvenog krsta su najavili da će većina njihovih opštinskih organizacija, koje realizuju program Brige o starima, tim povodom organizovati brojne aktivnosti.

„Ideja je da se javnost podsjeti na potrebe i probleme sa kojima se stariji suočavaju u Crnoj Gori, ali i da se pozove na djelovanje, kako bi zajedničkim snagama unaprijedili njihov položaj“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u okviru aktivnosti povodom obilježavanja tog dana organizovaće podjelu promotivno-informativnog materijala, obilazak starijih sugrađana koji su smješteni u domovima za stare, obuke za nove volontere, prezentacije programskih aktivnosti u školama, dijeljenje humanitarne pomoći i simboličnih poklona starijima i posjete korisnika.

U saopštenju se navodi da će Crveni krst Tivat organizovati druženje korisnika, volontera i predstavnika relevantnih institucija i organizacija, dok će korisnici iz Bara imati priliku da posjete Cetinje i druže se sa volonterima i zaposlenima Crvenog krsta tokom jednodnevnog izleta.

Klub za starije iz Plava će 1. oktobra dobiti donaciju organizacije LDS Charities koja se sastoji u opremanju prostorije novim namještajem i materijalom za održavanje radionica i provjeru zdravstvenog stanja korisnika Kluba, a za tu populaciju iz Plava biće organizovan i izlet van grada.

Program Briga o starima realizuje se u 16 opština u Crnoj Gori i obuhvata oko 900 korisnika i oko 200 volontera koji pružaju usluge podrške starijim sugrađanima.

U saopštenju se podsjeća da su korisnici programa osobe starije od 65 godina, koje nemaju prihoda ili su oni na niskom nivou, kao i oni koji žive same, sa supružnikom ili nekim kome je takođe potrebna pomoć.

Korisnici programa su i, kako se dodaje, osobe koje imaju poteškoća da obavljaju svakodnevne aktivnosti i nisu obuhvaćene sličnim vidovima podrške od drugih organizacija i institucija.

Iz Crvenog krsta su pojasnili da usluge koje pružaju volonteri uključuju, prije svega, psiho-socijalnu podršku – druženje i razgovor, pomoć u sitnim kućnim poslovima, plaćanje računa, odlazak kod ljekara i nabavku hrane.

Kako je saopšteno, u organizacijama Crvenog krsta u Plavu i Baru funkcionišu klubovi za starije osobe koji omogućavaju starijima da budu aktivni, doprinose zajednici, da se druže sa mlađima, uče i na taj način promovišu koncepte aktivnog starenja, međugeneracijske solidarnosti i cjeloživotnog učenja.

Te aktivnosti biće realizovane u okviru programa Briga o starima, koji je podržan od italijanskog Crvenog krsta.

Izvor: Mina; foto: svezapenzionere.ba

Portal Analitika