Društvo

Crnogorsko sudstvo efikasno i transparentno

Crnogorsko sudstvo procesom reformi postalo je efikasno, efektivno, odgovorno i transparentno, saopšteno je nakon sastanka predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice sa turskim kolegom Ismail Ruštu Džiritom.
Crnogorsko sudstvo efikasno i transparentno
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Medenica je upoznala Džirita sa dosadašnjim procesom reforme pravosuđa tokom kojeg je crnogorsko sudstvo postalo efikasno, efektivno, odgovorno i transparentno“, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Navodi se da su članovi delegacije Vrhovnog suda Turske informisani o ostvarenim rezultatima rada sudova, malom broju zaostalih predmeta po kojem je nacionalno sudstvo prepoznatljivo u Evropi, orjentacionim mjerilima i radnoj opterećenosti sudija, modalitetima unapređenja odnosa sa javnošću, saradnji s Evropskim sudom za ljudska prava, civilnim sektorom i međunarodnim organizacijama.

„Na današnjem sastanku razmijenjena su mišljenja o postojećim organizacionim zakonima, načinima izbora nosilaca sudijske funkcije, funkcionisanju centara za njihovu edukaciju, značaju ujednačavanja sudske prakse i alternativnog načina rješavanja sporova, potrebi zaštite prava na suđenje u razumnom roku i važnosti finansijske samostalnosti sudova“, kaže se u saopštenju.

Džirit, koji boravi u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Crne Gore, predstavio je organizaciju turskog sudskog sistema, izbor i napredovanje sudija i važnost pravosudnog informacionog sistema za svakodnevni rad turskih sudija, a koji sistem je među najrazvijenim na svijetu.

„Sagovornici su zajednički konstatovali da je saradnja Vrhovnih sudova dviju država na najvišem nivou, kao i da će u tekućem procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore saradnja biti unaprijeđena naročito u oblasti informacionih tehnologija“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Mina; foto: sudovi.me

Portal Analitika