Svijet

Katalonski mediji: Katalonija će biti nezavisna, uprkos svemu

Katalonija će biti nezavisna - ako Madrid dozvoli referendum, onda će to biti učinjeno izjašnjavanjem građana, a u suprotnom nezavisnost će biti proglašena unilateralno, navode katalonski portali.
Katalonski mediji: Katalonija će biti nezavisna, uprkos svemu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Portal "Vilaveb" najavljuje da će vlasti u Barseloni u narednih 18 mjeseci, koliko traje legalna procedura, raditi na platformi za proglašenje nezavisnosti od Španije.

Katalonija će uvesti nove političke funkcije, poput predsjednika republike i predsjednika vlade. Artur Mas će, vjerovatno, biti privremeni predsjednik republike, procjenjuje portal.

Mas do prije nekoliko godina nije bio zagovornik nezavisnosti, naprotiv, smatrao je da većina Katalonaca ne želi otcjepljenje.

Ali, nakon što je Ustavni sud Španije ograničio autonomiju Katalonije 2010. godine i nakon odbijanja Madrida da dozvoli bilo kakav referendum, Mas je postao zagovornik nezavisnosti Katalonije, kao i još neki ugledni Katalonci.

Lider katalonskih "independista" Artur Mas potiče iz ugledne porodice, školovan je u najboljim privatnim školama i govori nekoliko jezika.

Od 2012. godine Katalonci svakog 11. septembra izlaze na milionske proteste u Barseloni, na dan kada su 1714. godine ovaj grad osvojile francuska i španska vojska.

Kada su Katalonci nedavno zatražili da se izjasne na referendumu o nezavisnosti, Madrid je to odbio, mada se dvije trećine parlamenta i 80 odsto institucija izjasnilo za njegovo održavanje.

Sada je, navode zagovornici nezavisnosti, kasno za pregovore.

Masovoj stranci u zagovaranju nezavisnosti pridružile su se i ljevičarske stranke, pa je Lista za nezavisnost tako dobila većinu u katalonskom parlamentu. Skoro sve partije u Kataloniji sada rade na ostvarivanju plana o nezavisnosti, a Mas najavljuje da će se povući čim to bude ostvareno.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika