Društvo

Odbijen optužni prijedlog protiv Radenovića

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović odbila je optužni prijedlog protiv direktora televizije "Pink M" Gorana Radenovića, navodeći da nema dokaza da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje.
Odbijen optužni prijedlog protiv Radenovića
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić početkom mjeseca podnio optužni prijedlog protiv direktora TV Pink M Goradana Radenovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje

U obrazloženju odluke, Jovović je navela da ne postoji nijedan dokaz koji bi upućivao na sumnju da se Radenović, neposredno ili posredno, obratio nadležnom državnom tužiocu, kako bi lažno prijavio Jovanku Krunić, kao učinioca krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

"Pri tome, informativne emisije "Minut - Dva" emitovane na televiziji "Pink M", dana 16.08. i 18.08.2015. godine u 17:00 časova, nikako ne mogu imati karakter krivične prijave sa kojom je urednik imao želju da nadležnom državnom tužiocu prijavi krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, već je jedina svrha njihovog emitovanja bila informisanje javnosti o temama za koje je urednik procijenio da mogu biti od javnog interesa", navela je Jovović.

Ona je navela i da se postupanje Radenovića "ne može okarakterisati kao očigledno zlonamjerno ili u suprotnosti sa etičkim pravilima novinarstva".

Razlog je, kako navodi, što ime oštećene nije nijednom pomenuto u prilogu, niti se prilog odnosio samo i isključivo na nju. "Već naprotiv i na druga lica koja je okrivljeni u svijetlu raspoloživih činjenica, doveo u vezu sa pitanjem od opšte važnosti”, navodi se u obrazloženju.

Obrazlažući svoje stavove, sud se pozvao na relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava, po pitanju povrede prava na slobodu izražavanja, koje je garantovano čl. 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a koja shodno čl. 9 Ustava Crne Gore, kao potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovor, predstavlja sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka. (Portal RTCG)

Portal Analitika