Društvo

CANU: "Saopštenje MUP-a je kompromitujuće"

Saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u vezi sa registracijom Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) kompromitujuće je i suprotno proklamovanim principima vladavine prava u državi, ocijenili su iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).
CANU: "Saopštenje MUP-a je kompromitujuće"
Portal AnalitikaIzvor

Iz MUP-a su, nakon što je CANU zatražila od tog resora da poništi rješenja kojim je registrovana DANU kao udruženje građana, saopštili da je DANU registrovana saglasno Zakonu o nevladinim organizacijama (NVO) i Ustavu Crne Gore.

Predsjedništva CANU je ocijenilo da saopštenje MUP-a svjedoči o politizaciji i nestručnosti tog resora koji takvim tumačenjem, kako su naveli, pokazuje spremnost da lični interes stavlja ispred zakona.

Oni su ukazali na to da se Zakonom o CANU propisuje da „odrednicu akademija nauka i umjetnosti, u svom nazivu ne mogu koristiti druga pravna lica“.

„Ta norma obavezuje svakoga, pa i nosioce javnih funkcija – ministre, na način da ne smiju postupiti protivno njoj. Ako se postupi protivno toj imperativnoj normi, onda to predstavlja očigledno samovoljno postupanje”, poručili su iz CANU.

Oni postavljaju pitanja pravne sigurnosti u Crnoj Gori kada nacionalnu instituciju najvišeg ranga ne može da zaštiti zakon.

„MUP je saopštenjem, manipulišući, pokušao da dovede crnogorsku javnost u zabludu, navodeći da je poštovao pravni poredak države. Pri tom je namjerno prikrio da nije primijenio imperativnu normu iz Zakona o CANU“, ocijenili su iz te institucije.

Oni navode da je MUP prikrio i da je upisom DANU u Registar NVO i nebrisanjem nakon upozorenja učinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz Krivičnog zakonika, koje se goni po službenoj dužnosti.

„Na taj način, MUP promoviše princip nevladavine, a ne vladavine prava, što je suprotno onome što rade Vlada i Skupština, kao i evroatlanskim integracijama, a posebno pregovaračkim poglavljima 23 i 24“, zaključuje se u saopštenju. (Portal RTCG)

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
29.09.2015. 22:20

Zakon o CANU tiče se SAMO CANU i nema implikacija na druge subjekte društva. Tijem zakonom NE MOŽE se ljudima koji ne pripadaju CANU NIŠTA ni branit ni naređivat. Ta odredba, ako je takva, nije ni saglasna Ustavu, jer narušava ljudska prava i slobode, odnosno daje nekome tapiju na jednu jezičku sintagmu, koja NIJE IME, već DIO imena jedne paradržavne institucije. No, kad znamo kakvi sve tutumraci tamo śede i primaju NIČIM zasluženu apanažu, ovo nije iznenađujuće.

0
0
G Guest_17956
29.09.2015. 21:07

Gospodo,,svaka akademija u srecnim drzavama je uz svoju zemlju,nard i bori se za nju,a vi ste poznati da ste branili druge drzave stavove,,protiv svoje rodjene,one iste koja vas placa...tada niste gadljivi na te pare,,nego jako pohlepni,kao i na sve druge privilegije,,Ma sve bih vas ja odatle otjerao,,nicim to ne zasluzujete,,,,,

1
0