Društvo

Dragan Bogojević v.d. dekana Filološkog fakulteta

Statusne promjene na Univerzitetu Crne Gore, koje podrazumijevaju razdvajanje Filozofskog fakulteta na Filozofski i Filološki, pripajanje Farmaceutskog i Fakulteta primijenjene fizioterapije Medicinskom fakultetu, kao i Instituta za strane jezike Filološkom fakultetu, teku planiranom dinamikom, a sve administrativne obaveze predviđene odlukom Vlade biće završene do 5. oktobra. Riječ je o najkrupnijim unutrašnjim promjenama Univerziteta od njegovog osnivanja, budući da će pet univerzitetskih jedinica biti obuhvaćeno reorganizacijom, saopšteno je Portalu Analitika iz Univerziteta Crne Gore.
Dragan Bogojević v.d. dekana Filološkog fakulteta
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić predložila je Upravnom odboru da za v.d. dekana Filološkog fakulteta imenuje prof. dr Dragana Bogojevića, koji je i predsjedavao Odborom za pripremne radnje za dobijanje licence za rad tog fakulteta.

"Unapređenje znanja stranih jezika, inoviranje nastavnih planova, reorganizacija studijskih programa i unapređenje standarda kvaliteta  strateški su važan dio univerzitetske politike, zato će Univerzitet pokrenuti akreditaciju studijskih programa Filološkog fakulteta kod Savjeta za visoko obrazovanje do kraja tekuće godine, u susret upisu u narednu studijsku godinu", ističe se u saopštenju.

Osnivanje Filološkog i objedinjavanje srodnih studijskih programa na Filozofskom fakultetu naišlo je na veliko odobravanje akademske zajednice,  jer se radi o procesu kojim će se  poboljšati kvalitet i efikasnost upravljanja, kreirati sopstveni kadar i povećati kvalitet nastavnog procesa i naučno - istraživačkog rada.

"Licenciranje studijskih programa Medicinskog fakulteta je već završeno, a u toku je rad na sistematizaciji radnih mjesta na fakultetima koji su obuhvaćeni statusnom promjenom. Iako se na novoj sistematizaciji za cijeli Univerzitet intenzivno radi, prioritet Rektorata je da se sistematizacija usvoji za reorganizovane fakultete. Pravci transformacije na Univerzitetu definisani su u programskom dokumentu ,,Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reorganizaciju i integraciju Univerziteta Crne Gore“, koji je rukovodstvo Univerziteta donijelo u aprilu", poručuje se u saopštenju.

Sastav transformisanih fakulteta

Podsjetimo, na novoosnovanom Filološkom fakultetu  izučavaće se crnogorski jezik i književnost; srpski jezik i književnost; engleski jezik i književnost;  ruski jezik i književnost; italijanski jezik i književnost; francuski jezik i književnost; njemački jezik i književnost i prevodilaštvo. Transformisani Filozofski fakultet čini devet studijskih programa: Sociologija, Filozofija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Obrazovanje učitelja, Predškolsko vaspitanje, Psihologija i  Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku. Studijski programi Medicina, Stomatologija, Farmacija, Primijenjena fizioterapija i Visoka medicinska škola čine Medicinski fakultet.

             

 

Portal Analitika