Politika

Uljarević: Protesti ograničenog dometa

Nije prihvatljivo da se sa protesta pozivaju opozicione partije da napuste parlament, a da nije postignut dogovor o zajedničkom djelovanju, što može produbiti nepovjerenje među opozicionim strankama, smatra izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.
Uljarević: Protesti ograničenog dometa
Portal AnalitikaIzvor

Demokratski front (DF) pozvao je sinoć sve opozicione poslanike, osim onih iz Pozitivne Crne Gore, da napuste parlament i da se ne vraćaju do formiranja prelazne vlade koja je preduslov za održavanje fer i poštenih izbora.

“Nije prihvatljivo da se sa protesta pozivaju druge opozicione partije da napuste parlament, a da sa njima prethodno nije postignu dogovor o zajedničkom djelovanju. Takav pristup prije može dovesti do produbljivanja nepovjerenja među opozicionim subjektima, nego što će doprinijeti snaženju opozicione ponude”, kazala je Uljarević agenciji MINA.

Ona smatra da se mora sjesti i konstruktivno, ozbiljno, otvoreno i hrabro razgovarati o mogućim potezima, ako se želi natjerati vlast na pregovore o uspostavljanju izbornog procesa sa punim legitimitetom.

Konačan ishod protesta, kako je navela, teško je prognozirati. “Ali je jasno da su oni ograničenog dometa time što su to protesti jedne opozicione strukture – DF, sa određenom formalnom podrškom Socijalističke narodne partije, i uz, najblaže rečeno, rezervu drugih opozicionih partija”, kazala je Uljarević.

Ona je ukazala na činjenicu da se mandat Vlade nalazi na kraju i da se raspisivanje izbora može očekivati relativno brzo.

“Ključno je pitanje sada pod kojim uslovima će opozicione partije izaći na izbore, što može biti tačka objedinjavanja opozicije, ali očito ne kroz proteste”, poručila je Uljarević.

Komentarišući zahtjeve DF-a, Uljarević je kazala da je potpuna primjena izbornog zakonodavstva i organizovanje fer i poštenih izbora realniji zahtjev, jer postoji potreba za uspostavljanjem punog legitimiteta izbornog procesa.

“Za ispunjavanje ovog zahtjeva potrebna je programska i osmišljena društvena akcija, gdje se predstavnici opozicije neće prozivati i međusobno etiketirati po medijima, pokušavajući da obezbijede svoju političku budućnost, već će ozbiljno promišljati i odlučivati o političkim potezima određivanjem jasnih političkih prioriteta od javnog interesa”, ocijenila je ona.

Upitana da li protesti mogu uticati na proces priključenja Crne Gore u Alijansu, Uljarević je kazala da ne vidi vezu između ovih protesta i odluke o pozivu Crne Gore za učlanjenje u NATO.

“U toku je postizanje konsenzusa među članicama i poziv će primarno zavisiti od kretanja na globalnoj sceni sa jedne strane, kao i od stanja u crnogorskim institucijama sa druge strane. Protesti su tu ipak sekundarna pojava, čak i pod uslovom da oni dobiju djelimično anti-NATO karakter”, smatra Uljarević.

Na pitanje da li treba očekivati reakciju predsjednika Vlade i Skupštine, kojima je DF uputio zahtjeve, ona je kazala da će njihovi potezi zavisiti od političke procjene.

“Kako sada sve to izgleda, ne može se očekivati neka značajnija reakcija predsjednika Vlade i Skupštine”, zaključila je Uljarević. (Mina)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_44899
29.09.2015. 14:22

Evo nase sveznalice, sa analizom na nivou 4.razreda osnovne skole!

11
2