Abiznis

Organski proizvođači završili studijsku posjetu Francuskoj

Organski proizvođači iz Crne Gore protekle sedmice boravili su u studijskoj posjeti Francuskoj. Nakon obilaska farmi na kojima se proizvode organksi proizvodi, posjetili su najveći evropski sajam organske poljoprivrede koji se održava u Valansu, na koje se svake godine predstavljaju najnovija dostignuća u organskoj proizvodnji, uz ogroman broj posjetilaca.
Organski proizvođači završili studijsku posjetu Francuskoj
Portal AnalitikaIzvor

Proizvođači su bili impresionirani svim što su vidjeli. Na jednom mjestu mogli su da sagledaju nivo razvoja organske poljoprivrede zasnovan na nauci, inovacijama i istraživanjima u ovoj oblasti. Edukacija na tom planu vrijedna je našim proizvođačima kako bi stvorili viziju daljeg sopstvenog razvoja i uspješnije koristili iskustva kolega iz razvijenih zemalja. U sklopu sajamske ponude važno mjesto zauzimale su poljoprivredne mašine, čiji je rad bio i demonstriran na oglednim parcelama, koje se prostiru na oko 15 hektara. Mnoge od tih mašina primjenjive su za obradu samo velikih zemljišnih površina, kakvih nema kod nas, ali je u ponudi bilo i manjih, posebno alata i opreme, koji bi dobrodošle našim proizvođačima, kao što su mašine za mljevenje organskih žitarica, destilatori eteričnih ulja i mnoge druge. Posebno zanimanje naši proizvođači imali su za sortiment sjemena i sadnica, oplemenjivača, odnosno đubriva, kao i zaštitnih preparata u svim oblastima organske proizvodnje. Na svakom štandu organizovana su i predavanja o proizvodima, dijelio se promotivni i edukativni materijal sa svim informacijama o uslovima i mogućnostima korišćenja.

Za delegaciju iz Crne Gore podsticajno je bilo saznanje da uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, za šta kao zemlja imamo velikog potencijala, predstavlja jednu od najvrednijih djelatnosti njihovih kolega u Francuskoj. Potvrdila je to bogata ponuda sjemena bilja, eteričnih ulja i tehnologija za uzgoj i preradu, a posebno informacije o vrtoglavim iznosima zarada proizvođača. Proizvođači nijesu ostali samo na oduševljenju, već su ostvarili i konkretne kontakte sa privrednicima koji se bave otkupom ljekovitog bilja, ali i sa drugim distributerima i proizvođačima.  

Sajam naučnih dostignuća i najnovijih tehnologija u oblasti organske proizvodnje bio je još jedna prilika da naši proizvođači učvrste uvjerenje da bez udruživanja u kooperative nemaju budućnost, s obzirom da su svi učesnici članovi nekog vida udruženja. 

Tokom posjete Francuskoj, crnogorskoj delegaciji domaćin je bila gospođa Elizabet Mersije, direktorica državne Agencije za razvoj organske poljoprivrede, na čiji poziv su posjetu realizovali Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ambasada Republike Francuske u Crnoj Gori. Ona je izrazila zadovoljstvo što je bila u prilici da uzvrati gostoprimstvo crnogorskim proizvođačima i predstavnicima Ministarstva, s obzirom da je početkom ove godine boravila u našoj zemlji i družila se njima u okviru edukativne radionice. “Veoma smo srećni što smo imali priliku da dočekamo, za nas, tako bitnu delegaciju iz Crne Gore. Proizvođači  su pokazali puno interesovanja i radoznalosti za nova iskustva. Ovo je bio trenutak u kojem je zaista bila zastupljenja razmjena iskustava. Već sam dobila povratnu informaciju od farmera koji su imali zadovoljstvo da dočekaju delegaciju na svojim farmama, da je postavljano puno pitanja koja su obogatila njihova saznanja. Oni su veoma srećni što su imali priliku da upoznaju svoje kolege iz Crne Gore i mislim da će se ova saradnja nastaviti”, kazala je gospođa Mersije, nagovještavajući mogućnost da farmeri iz Francuske posjete Crnu Goru, u cilju nastavka saradnje i razmjene iskustva.

Saradnja sa Francuskom u oblasti organske proizvodnje dogovorena je tokom zvanične posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića u junu 2013. godine.

Portal Analitika