Svijet

Grčka se odriče poreskih privilegija na ostrvima

Popularne turističke destinacije kao što su Mikonos, Santorini i Rodos naći će se među prvim grčkim ostrvima koja će izgubiti pravo na preferencijalnu poresku stopu, što je jedan od uslova u okviru novog međunarodnog paketa pomoći Atini, saopštila je grčka vlada.
Grčka se odriče poreskih privilegija na ostrvima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Grčko ministarstvo finansija navodi da će se od 1. oktobra stopa poreza na promet koja važi u ostatku zemlje primjenjivati i na Rodosu, Santoriniju, Mikonosu, Naksosu, Parosu i Skijatosu, prenosi France press.

Grčka ostrva, od kojih mnoga nemaju aerodrome i dobru pomorsku vezu sa kopnom tokom zime, do sada su imala 30 odsto nižu stopu poreza na promet.

Prezadužena Grčka je bila primorana da se odrekne poreskih privilegija na ostrvima, u okviru strogih reformi koje su od nje zahtijevali međunarodni kreditori u zamjenu za isplatu 86 milijardi eura pomoći.

Porez na širok spektar robe i usluga već je u julu podiginut sa 13,0 na 23,0 odsto širom Grčke.

„Imena sljedećih ostrva koja će izgubiti pravo na poreske olakšice biće objavljena 1. juna 2016. godine i 1. januara 2017. godine“, saopštilo je grčko ministarstvo.

Vlasti na ostrvima, međutim, poručuju da prilikom donošenja ovih mjera nije uzet u obzir geografski hendikep mnogih lokalnih zajednica.

„Ne smeta nam podizanje poreza kada postoji reciprocitet“, izjavio je gradonačelnik Mikonosa Konstantinos Kukas, dodajući da Mikonos sa populacijom od 11.000 stanovnika ima državni dom zdravlja u kome radi samo troje doktora, kao i da su dvije škole morale da budu zatvorene zbog manjka zaposlenih.

„Utaja poreza je nacionalni sport. Nije izmišljen na Mikonosu“, izjavio je Kukas.

Izvor i foto: RTS

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.