Svijet

Turska poziva na globalne napore u rješavanju izbjegličke krize

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača napore u rješavanju izbjegličke krize usljed koje su hiljade ljudi primorane da napusti svoje domove i pobjegne u susjedne zemlje i Evropu.
Turska poziva na globalne napore u rješavanju izbjegličke krize
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Davutoglu je izjavio da je zaustavljanje zločina sirijskog režima i terorističke organizacije Islamska država, kao i stvaranje bezbjednog područja za Sirijce u njihovoj domovini jedini način da se spriječe novi talasi izbeglica koje dolaze iz Sirije, Iraka, Avganistana i Libije.

- Međunarodna zajednica vidjela je problem izbjeglica najpre kao problem Sirije, kasnije kao krizu Turske ili susjednih država, ali sada je jasno da je pitanje izbjeglica globalna kriza, kriza koju ne možemo ignorisati, koju ne možemo zaboraviti - rekao je Davutoglu novinarima u Njujorku, gdje učestvuje na zasijedanju Generalne skupštine UN.

On je trenutno angažovanje međunarodne zajednice u rješavanju izbjegličke krize ocijenio kao "minimalno", ali je izrazio nadu da će poslije Generalne skupštine UN ona biti "djelotvornija po tom pitanju".

Od 1,9 miliona Sirijaca koji su iz svoje domovine pobjegli u Tursku, oko 300.000 nalazi se u izbjegličkim kampovima, dok se većina njih naselila u gradove duž granice.

Turske vlasti počele su ove godine da zaustavljaju teretne brodove kojima su Sirijci prelazili u Italiju, što je primoralo izbjeglice da promijene rutu i pokušaju da pređu Egejsko more na putu ka Grčkoj.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika