Abiznis

Drecun: Pažljivo do rasta koji predviđa SB

Crna Gora može jako brzo da dođe do visoke stope rasta, ali isto tako jako brzo može i da upadne u zonu recesije i niskog rasta ako se povuče neki pogrešan potez, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. “Ono što je Crnu Goru dovelo na, da kažem, zelenu granu jeste porast investicija i sve što je u vezi sa investicijama i domaćom ekonomijom”, smatra Drecun.
Drecun: Pažljivo do rasta koji predviđa SB
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući juče u Sarajevu predstavljeni ekonomski izvještaj Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, u kome se predviđa ekonomski rast u Crnoj Gori od 3,4 odsto (najveći u region), Drecun, za Radio Antena M, kaže da ne iznenađuje takva prognoza i da to može da bude prednost i mana malih ekonomskih sistema koji zahtijevaju mnogo umješnosti onih koji ih vode.

Dodaje da je poznato šta je potrebno kako bi ekonomija nastavila rast u 2016. - politički konsenzus da se postigne što veći broj investicija.

“Ukoliko ne bude investicija, mi ćemo opet ući u problem jer nam je spoljnotrgovinski deficit još izražen bez izgleda da bude pokriven. Ono što bih ja predložio Crnoj Gori da uradi, jeste ulaganje u poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu”, poručio je Drecun.

Ekonomija zemalja jugoistočne Evrope se oporavlja, a najbrži rast ove godine očekuje se u Crnoj Gori i Makedoniji, dok će najsporiji biti u Srbiji i Bosni i Hercegovini, saopšteno je juče iz Svjetske banke.

Procijenjeni rast regiona je u prosjeku 1,8 odsto, a najveći rast je u Crnoj Gori i Makedoniji, 3,4, odnosno 3,2 odsto.

Portal Analitika