Zanimljivosti

Lažnim softverima opremljena i Škoda

Softverom za lažiranje podaka o emisiji štetnih gasova opremljeno je i 1,2 miliona automobila češkog proizvođača Skoda, koji je u sastavu Volkswagen grupe.
Lažnim softverima opremljena i Škoda
Portal AnalitikaIzvor

„Mogu da potvrdim da kada je u pitanju Škoda, postoji 1,2 miliona proizvedenih automobila sa spornim softverom“, rekao je portparol Škode, Jozef Balaz, prenosi Capital.ba.

Volkswagen grupa je prošle sedmice priznala da je 11 miliona njenih dizel automobila širom svijeta opremljeno softverom koji prilikom kontrole lažira podatke o emisiji štetnih gasova.

Njemački proizvođač automobila Audi saopštio je u ponedjeljak da je njegovih 2,1 milion automobila širom svijeta, takođe, opremljeno istim softverom za manipulaciju vrijednostima izduvnih gasova koji je odobrila njegova majka-firma Volkswagen.

Evropska federacija za transport i životnu sredinu (T&E) u izvještaju navodi da novi automobili proizvedeni u Evropi izbacuju u prosjeku 40 odsto više ugljen-dioksida nego što laboratorijski testovi pokazuju, kao i da je najnovija situacija sa Volkswagenom samo dio skandala širih razmjera.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.