Društvo

Panel diskusija Crnogorskog Telekoma “Da li je streaming ubio TV?”na Infofest-u

Crnogorski Telekom je drugog dana ovogodišnjeg Infofest-a organizovao panel diskusiju na temu “Da li je streaming ubio TV?”. Na panelu su učestvovali Anamarija Dorotić, direktorica digitala i prodaje Pickbox-a, Tomislav Vinceković, izvršni direktor Duplicato/Blitz (distributer filmskih sadržaja i vlasnik lanca bioskopa Cinestar), Zoran Marković Zonjo, iz organizacijeThe Books of Knjige, dok je moderator panela bio Marjan Popović, menadžer za razvoj proizvoda u Crnogorskom Telekomu.
Panel diskusija Crnogorskog Telekoma “Da li je streaming ubio TV?”na Infofest-u
Portal AnalitikaIzvor

Popović je otvorio panel diskusiju govoreći o tržištu kablovske televizije, koje u posljednje tri godine doživljava velike promjene. Telekom, kao mreža sa najbržim fiksnim i mobilnim internetom, predstavlja najbolje mjesto za uživanje u sadržajima koji se mogu gledati na TV-u, i nastoji da te sadržaje konstantno obogaćuje. Najnoviji sadržaj u ponudi Extra TV-a je Pickbox.

Anamarija Dorotić iz Pickbox-a, govorila je o prvoj regionalnoj streaming platformi, kao i kako su izgledali njihovi počeci u našoj regiji. Takođe, prisutni su imali priliku da čuju i nešto više o tome kako gledaoci u susjednim zemljama reaguju na ponudu „video na zahtjev“ servisa i da li su spremni da dodatno plate za ovu vrstu proizvoda.

“Reakcije korisnika u cijeloj našoj regiji su odlične, ne samo zbog odličnog i kvalitetnog sadržaja, nego i samog pretplatnog modela - gledaj koliko hoćeš, kad hoćeš, bez reklama i bez dodatne naplate za pojedinačne naslove kao što je u klasičnom „video na zahtjev“ servisu.TV serije i Disney crtani filmovi, te odabrana selekcija filmskih klasika su idealan sadržaj za ovakav tip distribucije. Korisnici su spremni platiti korektnu cijenu za dobar sadržaj“ – kazala je Dorotić.

Tomislav Vinceković je govorio o prilikama i izazovima sa kojima se njegova kompanija suočavala prilikom distribucije televizijskih  kanala i distribucije sadržaja bioskopima.

„Budućnost je definitivno korišćenje svih formata, konzumacija sadržaja. Sve zavisno o tome ko ima kakvu preferenciju. Teško je reći pola-pola, ili ovo ili ono, zato što imamo prvo klasične Free TV televizije, nacionalne i ostale komercijalne Free TV televizije, imamo Premium P kanale, imamo Basic kanale i imamo “video na zahtjev“ servise koji mogu biti transakcijski i mogu biti pretplatni. Koristiće se svi ti sadržaji, sada je pitanje u kojem omjeru. Ja sam u ovom poslu, u distribuciji filmova, preko dvadeset godina. Jedno što sam naučio - nikada se nemoj boriti sa cijenama protiv pirata, nećeš dobiti taj rat. Oni su besplatni“ – naglasio je Vinceković.

Na pitanje kako običan gledalac doživljava klasičnu TV, a kako “video na zahtjev” uslugu odgovorio je popularni Zonjo iz The Books of Knjige: „Meni se sviđa da na jednom mjestu možeš da nađeš zanimljive i nove serije i filmove i da ih pogledaš legalno. Super  je što postoji kutak na nekom mediju za one koji žele da vide i saznaju nešto drugo i da pogledaju dobar sadržaj, kada to oni žele i koliko god to žele.“

Takođe, Zonjo se osvrnuo i na sadržaje koje kreira organizacija čiji je član i rekao da su streaming platforme pogodnijeza distribuciju sadržaja TBOK.

Na kraju panela je premijerno prikazan film koji je organizacijaTBOK snimila u cilju promocije Pickbox-a u Crnoj Gori.

Portal Analitika