Društvo

CANU podnijela krivičnu prijavu protiv Konjevića

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, zbog registracije Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).
CANU podnijela krivičnu prijavu protiv Konjevića
Portal AnalitikaIzvor

Krivična prijava, u koju je Dan imao uvid, podnijeta je zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

U krivičnoj prijavi, koju je tužilaštvu podnio predsjednik CANU Momir Đurović, ističe se da je Konjević prekoračio ovlašćenja i nezakonito vršeći službene funkcije pogazio zakletvu koju je dao u Skupštini, kada je registrovana DANU.

Navodi se da je i pored izričite zakonske zabrane iz Zakonu o CANU, da odrednice "akademija nauka i umjetnosti" ne mogu koristiti druga pravna lica osim CANU, Konjević nevršenjem službene dužnosti, nakon više zahtjeva i pisanih upozorenje, nije donio rješenje o oglašavanju sporne odluke ništavnom, po Zakonu o upravnom postupku na predlog stranke ili tužioca.

"Ministar Konjević je naznačenim radnjama iskoristio službeni položaj, odnosno ovlašćenja ne radi interesa i ciljeva zakona, odnosno njegovog ostvarivanja, već radi ostvarivanja subjektivnog ili interesa trećeg lica na štetu države", piše i krivičnoj prijavi.

 

Dan

Portal Analitika