Abiznis

Pejović: Minus u KAP-u "peglamo" dobrim poslovanjem hotela

Sa turskom firmom Sistem tehnik ugovorili smo izgradnju nove fabrike za legure u Kombinatu aluminijuma Podgorica, kapaciteta 30 hiljada tona, koja bi trebalo da počne da radi do novembra naredne godine, izjavio je u Veselin Pejović, vlasnik Uniprom grupe, u okviru koje posluju KAP i Rudnici boksita.
Pejović: Minus u KAP-u "peglamo" dobrim poslovanjem hotela
Portal AnalitikaIzvor

Pejović za Pobjedu, tvrdi da je već ugovorena isporuka opreme, vrijedna tri miliona eura, po sistemu ključ u ruke. Kompletna investicija će biti vrijedna 5,5 miliona eura, jer KAP treba da na mjestu sadašnje fabrike silumina podigne novi pogon u koji će biti ugrađena nova oprema.

„Ugovor je potpisan i već je počela otplata mjesečnih anuiteta za ugradnju opreme. Kad fabrika bude završena, zaposliće 80 novih radnika“, rekao je Pejović u razgovoru za Pobjedu.

On je istakao da KAP, da sada ima u pogonu takav pogon, ne bi bio u minusu.

„Ovako smo u minusu 4,5 miliona eura, koje pokrivamo poslovanjem hotelijerstva, jer smo na vrijeme napravili diverzifikaciju poslovanja u okviru grupe“, naglasio je Pejović, koji je kupio imovinu KAP-a u stečaju prije 14 mjeseci.

Osim toga on je naglasio da su ove godine odlično poslovala tri njegova hotela "Budva“ i "Tara“ u Bečićima sa hiljadu ležaja, te "Zija" u Podgorici, što je omogućilo grupi da ispegla minuse od proizvodnje aluminijuma.

„Iako je bilo manje gostiju iz Rusije, bilo je više iz Njemačke, Francuske i Holandije. Hotel "Budva" će raditi cijelu godinu, a "Tara" se zatvara 1. novembra. Sa prihodima od hotela pokrićemo gubitak KAP-a“, rekao je Pejović između ostalog.

On je podsjetio da je cijena tone aluminijuma na berzi kad je preuzeo KAP bila iznad 2,2 hiljade dolara, a da od decembra prošle godine pada i da je sada 1520 dolara, uključujući i 130 Veselin Pejović dolara premije, te da nikad u posljednjem desetljeću nije bila niža.

Istakao je da minusu u KAP-u doprinosi i činjenica da plaća najskuplju struju od svih kombinata u Evropi.

opširnije u Pobjedi

Portal Analitika