Politika

Predsjedništvo SDP-a: Poziv u NATO, pa organizovanje fer izbora

Socijaldemokratska partija je na danas održanoj sjednici donijela zaključke u kojima je istaknuto da je SDP jedina parlamentarna Partija koja je 25 godina nepokolebljivo posvećena evroatlantskim integracijama i to sve socijaldemokrate posebno obavezuje da daju i konačni doprinos dobijanju poziva za članstvo u NATO već u decembru ove godine, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Predsjedništvo SDP-a: Poziv u NATO, pa organizovanje fer izbora
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

SDP iskazuje zadovoljstvo što su sa nama u ovoj istorijskoj pobjedi kao i u politici obnove nezavisnosti i oni koji su tim idejama bili žestoki oponenti, očekujući da će se ovom nesumnjivom uspjehu Crne Gore pridruziti i njegovi današnji oponenti.

Predsjedništvo SDP konstatuje da su međunarodne akivnosti visokih funkcionera Partije kao i brojne partijske međunarodne aktivnosti, prije svega u okviru Partije evropskih socijalista, na promociji članstva Crne Gore u NATO značajno doprinijele jačanju povjerenja naših NATO saveznika u spremnost Crne Gore za punpravno članstvo u Alijansi.

Predsjedništvo SDP kao jedan od ključnih vanjskopolitičkih uspjeha na putu ka NATO smatra formiranje crnogorskog kokusa u Kongresu SAD od strane predsjednika SDP, Skupstine Crne Gore i u to vrijeme predsjednika PS OEBS-a Ranka Krivokapića.

Predsjedništvo SDP konstatuje da je nakon dobijanja poziva za NATO ključni državni prioritet organizovanje fer i slobodnih izbora kao uslova pune političke stabilnosti, bez koje nema daljeg razvoja i napredovanja Crne Gore u integracionim procesima.

Imajući u vidu da je vraćanje povjerenja u izborni poces  jedan od ključnih zahtjeva EU partnera nakon političke krize nastale poslije predsjedničkih izbora, Predsjedništvo SDP iskazuje zabrinutost zbog činjenice da se izborni proces i kroz lokalne izbore nastavio degradirati.

Osnov Ustavnog sistema Crne Gore - volja građana kao osnov demokratske vlasti, pod direktnom je prijetnjom rušenja slučajevima političke korupcije na lokalnom nivou kao i najavama novih slučajeva političke korupcije uključujući i onu na državnom. SDP poziva sve političke subjekte koji su pribjegli političkoj korupciji na lokalnom nivou da se okrenu dogovoru oko poštenih i fer izbora.

Predsjedništvo SDP ovlašćuje predstavnike partije na svim nivoima da svoje političke aktivnosti u narednom periodu fokusiraju na uspostavljanje kvalitetnog političkog dijaloga o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora u 2016. godini, kako bi vlast nakon tih izbora imala puni i nesporan legitimitet.

Kako je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni problem Crne Gore na putu ka EU i NATO Predsjedništvo SDP daje puno podršku naporima Državnog tužilaštva da nastavi borbu za jačanje vladavine prava.

Predsjedništvo SDP podržava Državno tužilaštvo da istraje u započetim aktivnostima i pored brojnih opstrukcija koje dolaze iz kriminogenih medijskih krugova.

Predsjedništvo SDP je razmatralo i usvojilo prijedlog Generalnog sekretara o novoj organizaciji Sekretarijata, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika