Politika

FOTO - Protest Demokratskog fronta, RADUNOVIĆ: Opozicija da napusti parlament

Oko 1.500 ljudi okupilo se večeras oko bine ispred Skupštine Crne Gore očekujući drugo obraćanje političkih prvaka DF-a na protestima koji su juče počeli u Podgorici, a koji će prema riječima organizatora trajati do ispunjenja zahtjeva. Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović najavio je da će svi poslanici Fronta napustiti parlament i sva radna tijela Skupštine i pozvao opoziciju da to uradi.
FOTO - Protest Demokratskog fronta, RADUNOVIĆ: Opozicija da napusti parlament
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Okupljeni su aplauzom pozdravili desetak mladića koji su stigli s transparentima „Barska Srbadija“, uzvikujući: „Mi smo Barani, mi smo četnici“!

Pored okupljenih građana, ispred parlamenta prisutni su i funkcioneri Demokratskog fronta: Nebojša Medojević, Branko Radulović, Andrija Mandić, Predrag Bulatović, Koča Pavlović, Emilo Labudović, ali i nezavisni poslanik Mladen Bojanić. Na protest je opet došao lider SNP-a Srđan Milić sa predstavnicima podgoričkog Odbora te partije.

Slaven Radunović je uputio poziv cijeloj parlamentarnoj opoziciji, da napuste parlament i sva radna tijela Skupštine, te da se tamo vrate tek na sjednicu na kojoj će odlučivati o smjeni aktuelne Vlade, na čelu sa Milom Đukanovićem i formiranju prelazne vlade.

"Ne moraju dolaziti na proteste, samo neka napuste Skupštinu", rekao je Radunović i dodao kako će u prelaznoj Vladi biti mjesta za sve, ali da će je kontrolisati DF. On je uvjeren i u uspjeh protesta.

- Diktatorima se žuri. Oni bi sve sada i odmah. A mi imamo vremena i ostaćemo ovdje dok se ne formira prelazna vlada - naveo je on.

Koča Pavlović se prisutnima obratio pominjući aktuelnog premijera i članove stranke na čijem je čelu, uzvikujući “Ua, lopovi”, u čemu su ga podržali protestanti.

- Đukanoviću, jučerašnji dan je tačka na tvoju vladavinu. Ti si jedan istrošeni, padu sklon balkanski diktator. Tvoje vrijeme je prošlo - poručio je Pavlović.

On je istakao kako su ovi protesti bez nacionalnih obilježja, jer "nije bitno koje je ko nacionalnosti kada je cilj ispravan".

- Bitno je da smo iskreni i istrajni u našim zahtjevima. Ostaćemo dok se ne ispune naši zahtjevi, a naši zahtjevi su realni - kazala je Branka Bošnjak.

Emilo Labudović je obećao istrajnost i hrabrost “sve do trenutka kada oni u svojim 'armanijima' i 'hugo bosovima' izađu na ovo stepenište”.

- Prevarili su nas, ponizili, ukrali nas, rasturili, obrukali nas i doveli u situaciji da nas kupuju i prodaju. U ovom trenutku tražimo samo da stisnu petlju i izađu na izbore. Kažu nema nas puno, pa što će ovolika policija iza nas. Trajaćemo duže od munut dva i naš dan će biti duži od njihovog - kazao je Labudović.

Najviše simpatija prisutnih pobudio je vatreni govor Nikšićanina Vladana Šćepanovića koji je sa njima podijelio sve ono što, kako kaže, tišti njega kao iskrenog komunistu.

- Ovo više nije bitka za nas, jer mi smo sve izgubili. Ovo je bitka za našu djecu. Njima moramo obezbijediti više. Zato pozivam sve radnike sa sjevera da dođu i ovdje traže svoja prava, da ne štrajkuju više glađu. I pozivam studente da se dignu protiv svojih prethodnika, da bi imali dostojne uslove u studentskim domovima i na fakultetima - rekao je Šćepanović

Među govornicima su bili i poslanici DF-a Vladan Bojović i Ljiljana Đurašković.

Održan je i minut ćutanja za ubijenog inspektora Slavoljuba Šćekića i novinara i urednika lista Dan Duška Jovanovića.

stlj1stlj2df2df3dfdf28cgpg28
Portal Analitika