Kultura

CNP: "Povratak" otvara sezonu, u najavi tri premijere

Repriznim izvođenjem predstave "Povratak" Harolda Pintera, u režiji Mirka Radonjića, na Sceni Studio u četvrtak, 1. oktobra počeće sezona 2015/2016 u Crnogorskom narodnom pozorištu.
CNP: "Povratak" otvara sezonu, u najavi tri premijere
Portal AnalitikaIzvor

Isti komad biće 6. oktobra igran na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu, kao jedina produkcija iz Crne Gore u okviru 55. Internacionalnog teatarskog festivala - MESS.

Kako najavljuju iz nacionalnog teatra, u nastupajućoj sezoni biće premijerno izvedene tri predstave: "Derviš i smrt" Meše Selimovića u režiji Dejana Projkovskog, "Ričard III" Viljema Šekspira u režiji Ane Vukotić, kao i "Otvoreni kraj" autorke Jovane Bojović - nagrađena drama na Konkursu CNP-a za savremeni domaći tekst neafirmisanih autora.

Osim prošlogodišnje premijerne predstave "Povratak," oktobarski repertoar nacionalnog teatra čine i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Iva Brešana u režiji Luke Kortine, "o.REST IN PIECE - Saga jedne balkanske porodice" Jetona Neziraja u režiji Stevana Bodrože, i "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića. Igraće se i predstave "Koza ili ko je Silvija" Edvarda Olbija u režiji Danila Marunovića, "Allegretto Albania" Stefana Čapaljikua, u režiji Idriza Đokaja i "Očevi su grad(ili)" autorski projekat Borisa Liješevića.

Oktobar je i mjesec kada će početi muzički program. Prema ranijim najavama, to bi trebalo da bude posljednji put da Crnogorski simonijski orkestar sezonu počinje kao gost na sceni CNP-a. U oktobru će Muzički centar Crne Gore prirediti tri koncerta: "La bella opera" predviđen je za 10. oktobar, a nastupiće sopran Vedrana Šimić i tenor Domagoj Dorotić, uz klavirsku pratnju Simona Dešpalja. Crnogorski simfoničari sa dirigentom Grigorijem Kraskom nastupiće 20. oktobra, a orkestar Muzičke akademije sa Cetinja prirediće 28. oktobra svečanost povodom jubileja - 35 godina od osnivanja.

Iz CNP-a podsjećaju da i u ovoj sezoni važe popusti od 50 odsto za mlade do 27 godina i penzionere.

2809urnebesna"Urnebesna tragedija" na festivalu u Užicu: Predstava "Urnebesna trgedija" Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića, uvrštena je u selekciju jubilarnog 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji će od 8. do 14. novembra održava u Užicu. Moto festivala je uzvik koji je Dolores Ibaruri, španska revolucionarka, uputila fašistima 1936. godine na barikadama Madrida: "Nećete proći" ("No pasaran!").

"Urnebesna tragedija" biće izvedena 11. novembra na sceni Narodnog pozorište Užice. Na festivalu još igraju predstave: "Razbijeni krčag" JDP-a iz Beograda, "Divlje meso" Narodnog pozorišta iz Sarajeva, "Životinjska farma" HNK "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke, "Kazimir i Karolina" Ateljeja 212, "Svrati, reče čovek ili San o zavičaju" Narodnog pozorišta iz Užica, i komad "Radni naslov Antigona" Zagrebačkog kazališta mladih.

Selektor festivala Bojan Munjin ocijenio je da izabrane predstave odražavaju duh relevantne umjetničke refleksije, ozbiljne intelektualne zapitanosti i crnohumorne gorčine, u mjeri prostora u kojem živimo: baveći se današnjom primitivnom ohološću (Razneseni krčag) ili krizom (Kazimir i Karolina) ili pak "ritualima mazohizma" domaćeg ognjišta (Svrati, reče čovek), kao i prošlošću u kojoj se komično davimo (Urnebesna tragedija), ovaj festival opipava bolna mjesta sadašnjice. On se bavi Balkanom (Divlje meso), kao i globalnim svijetom (Životinjska farma), te na kraju nudi moralni izbor (Radni naslov Antigona) koji uključuje rizik i žrtvu ali i nadu: probudimo se, budimo hrabri i borimo se. 

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_10585
28.09.2015. 16:38

baš glamurozno otvaranje sezone - repriza na sceni studio! sramota za nacionalni teatar!

6
0