Kultura

Janko LJUMOVIĆ: Riječ "otkaz" je samo priviđenje anonimnom izvoru

Riječ "otkaz" je samo priviđenje anonimnom izvoru "bliskom Ministarstvu kulture" kome se možda dopada da na takav način plasira informacije, potcrtava v.d. direktora Crnogorskog narodnog pozorišta prof. mr Janko Ljumović u reagovanju na tekst "Čistka u institucijama kulture, prvi otkaz za v.d. direktora CNP-a" koji je Portal Analitika objavio u petak.
Janko LJUMOVIĆ: Riječ "otkaz" je samo priviđenje anonimnom izvoru
Portal AnalitikaIzvor

Reagovanje prenosimo integralno:

Koliko god bilo uzaludno reagovati na anonimni izvor koji može biti "blizak Ministarstvu kulture" i ne ulazeći u razloge takvog stila i načina komunikacije, koji činom objavljivanja u medijima postaje predmet interesa javnosti, želim reagovati na objavljeni tekst zbog potrebe da javnosti pružim istinitu i preciznu informaciju, kao i zbog profesionalnih razloga koji determinišu pitanje ugleda institucije Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ministarstvo kulture Crne Gore sam 22. juna obavijestio da, nakon 1. juna 2015. i isteka Ugovora kojim je realizovana odluka o imenovanju za direktora CNP iz 2011. godine (treće odluke o imenovanju od 2008. godine na mjestu prvo direktora, pa zatim poslovnog direktora u vremenskom trajanju od jedne godine dok je Eduard Miler bio umjetnički direktor, a ne dvije godine kako ste naveli u tekstu), oročavam status v.d. direktora do 1. oktobra. Tačnije obavještavam Ministarstvo kulture da nakon sedam i po godina rada u CNP, završavam taj odgovorni posao. Dakle riječ "otkaz" je samo priviđenje anonimnom izvoru "bliskom Ministarstvu kulture" kome se možda  dopada da na takav način plasira informacije.

Želim, zarad svih dobrih i profesionalnih običaja jednog sasvim prirodnog čina koji označava završetak mandata, da istaknem da ovakav konstrukt ponižava dignitet svih aktera koje spominjete u tekstu, osim naravno anonimnog izvora koji slavodobitno uzvikuje: "Čistka!" Ukoliko komunikaciju na taj način vodimo, ili pak svjedočimo odsustvo iste, onda nijesmo pozvani da obavljamo poslove od javnog interesa.

Da bih potkrijepio obrazloženje koje Vam dostavljam, u prilogu šaljem kopiju pisma koje sam poslao 22. juna 2015. godine Ministarstvu kulture.

Ljumović je u dopisu koje je lično uputio ministru kulture Pavlu Goranoviću naveo svoju odluku da, nakon sedam godina na čelu CNP-a, 1. oktobra "završava svoj radni angažman" u tom teatru. On je istakako kako njegova odluka "opredijeljena izborom da se posveti akademskoj karijeri i radu sa studentima kao i daljem razvoju projekata iz oblasti umjetničke produkcije".

- Ovo pismo Vam dostavljam sa osjećanjem velike odgovornosti i izazova da sam u prethodnim godinama bio u prilici da vodim CNP, kome želim da i dalje bude ponos crnogorske kulture i glavna tačka razvoja pozorišne umjetnosti - stoji na kraju Ljumovićevog pisma.

Podsjećamo, izvor blizak Ministarstvu kulture kazao je za naš portal da će vanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i producent mr Janko Ljumović u narednih nekoliko dana biti smijenjen sa mjesta vršioca dužnosti direktora CNP-a, te da razlozi za ovaku odluku izvoru nijesu poznati.

No, još važnije da će se slično dogoditi i pojedinim rukovodiocima ostalih 11 državnih institucija koje su pod nadležnošću Ministarstva kulture.

ljumovic
Portal Analitika