Društvo

CG na 68. mjestu po socijalnoj i ekonomskoj dobrobiti starijih ljudi

Prema istraživanju „Helpage international“ sa sjedištem u Londonu, Crna Gora zauzima ,,pohvalno“ 68. mjesto od 96. zemalja svijeta po socijalnoj i ekonomskoj dobrobiti starijih ljudi.
CG na 68. mjestu po socijalnoj i ekonomskoj dobrobiti starijih ljudi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Mora se naglasiti i napomenuti, da je poslednje povećanje penzija bilo u januaru 2012 godine, a da Udruženje penzionera još uvijek nije pokrenulo pitanje o obustavi zamrzavanja povećanja penzija. Zamrzavanje penzija je apsurdno, bez ekonomskog opravdanja i sa štetnim dejstvom na ekonomiju u cjelini. Zamrzavanju penzija se pribjeglo da bi se pokrili gubici zbog poslovanja države sa nepouzdanim partnerima, zbog davanja štetnih i rizičnih garancija posrnulim preduzećima, zbog slabe naplate poreza od privilegovanih privrednika, zbog velikih javnih rashoda države usled korupcije i visokih cijena tendera koji su neosporno namješteni. To zanemaruje kratkoročno orjentisana vlast u želji da sto prije skupi sredstva radi finansiranja svoje neproduktivne potrošnje- saopštavaju Demokrate.

Udruženje penzionera broji oko 100.000 članova i kao takvo ima snagu da pokrene odmrzavanje povećanja penzije. Vlada  mora da zna da penzioneri svoje penzije pretežno troše na kupovinu domaćih proizvoda i proizvoda koji podliježu oporezivanju, tako da kad dođe do smanjenja potrošnje penzionera zbog zamrzavanja penzija opada potrošnja koja bi kad se podigne na viši nivo stimulisala proizvodnju, ali i dugoročno dolazi do smanjenja poreskih prihoda usled smanjenih kupovina od strane penzionera. Penzionere zamrzavanje penzija pogađa teže nego bilo koji drugi dio populacije što bi pogodila mjera zamrzavanja licnog primanja, jer oni nemaju mnogo alternativnih mogućnosti da dopune kućni budžet. To zanemaruje nepravedna i bezobzirna vladajuća garnitura.

Moramo se ponovo osvrnuti na istraživanje ,,Helpage international“ gdje nažalost statistika govori da je naša zemlja najlošije pozicionirana u okruženju gdje Albanija, Hrvatska i Srbija zauzimaju 53, 61 i 66 mjesto po standardu penzionera.

Postoji paradoks u našem društvu, gdje mnogo korisnika PIO fonda smatra da ih Milo Đukanović takoreći čašćava penziju, vjerovatno ima i takvih, ali ti korisnici fonda kojima je naš premijer to omogućio zajedno sa svojim sljedbenicima, nisu nezaposleni. Iako im nije neki radni zadatak, ali makar u tim penzionerskim danima imaju obavezu da izađu na izbore i da prethodno obavljenim edukativnim razgovorom zaokruže broj koji im je jasno naglašen iz DPS-a.

Demokratska Crna Gora ima jasna rešenja u poboljšanju statusa penzionera, podizanja standarda,kao i o skraćenju starosne granice za odlazak u penziju. Ovom prilkom pozivamo sve penzionere da zajedničkim snagama uljepšamo starost i učinimo je mnogo boljom, onakvim kakvim i zaslužuju, kaže se na kraju saopštenja koje potpisuje Radomir Đoković, član Glavnog odbora Demokrata.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.