Društvo

MSS: Odgovor na žalbu Udruženja fizioterapeuta

Medijski Savjet za samoregulaciju dobio je žalbu od Radomana Borovića predsjednika Etičkog odbora Udruženja fizioterapeuta Crne Gore zbog kršenja, po njemu, više načela Kodeksa novinara u tekstu „Čarobne ruke Esada Brkića“, koji je objavljen 28.06.2015 na portalu CDM i u “Dnevnim novinama”. Tekst, sa nadnaslovom “Fizioterapeut iz Igala pomogao znanim i neznanim” predstavlja Esada Grbića koji se već 32 godine, po novinaru, bavi profesionalnom masažom. Relativno kratak tekst govori o umjeću i uspjesima Grbića prilikom liječenja raznih poznatih ličnosti, a navodi se i da su neki pacijenti koji su došli u invalidskim kolicima, poslije njegovog tretmana odlazili na nogama.
MSS: Odgovor na žalbu Udruženja fizioterapeuta
Portal AnalitikaIzvor

Udruženje fizioterapeta je poslalo reagovanje na ovaj tekst i tražilo njegovo uklanjanje sa portala CDM. Njihovo reagovanje je objavljeno u Dnevnim novinama od 30.06.2015 sa naslovom „Grbić se ogriješio o Etički kodeks“, dok je tekst sa portala uklonjen. U reagovanju je navedeno da je Esad Grbić prekršio više načela Etičkog Kodeksa Udruženja fizioterapeuta Crne Gore otkrivanjem identiteta svojih pacijenata  i reklamiranjem kojim se daju lažna, senzacionalna i nerealna obećanja. Na kraju reagovanja se ističe : “da pomenuti „fizioterapeut koji se predstavlja maserom“, sve što navodi nema utemeljenje u fizioterapeutskoj struci, a upravo zbog „njegovih čarobnih ruku i znanja“ par godina ne radi kao fizioterapeut u Institutu „Dr Simo Milošević“, već radi na radnom mjestu baštovana.”

Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju je kontaktirala Dnevne novine i portal CDM zbog dobijene žalbe. Dobili smo odgovor da je tekst sa portala uklopnjen, a da je novina objavila reagovanje. Ova informacija nije do kraja zadovoljila predsjednika Etičkog odbora Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Radomana Borovića koji je tražio da se utvrdi da li je bilo kršenja Kodeksa novinara u pomenutom tekstu, kako je u žalbi i navedeno.

Komisija za žalbe je uvidom u tekst konstatovala da se radi o tekstu, koji nesumnjivo promoviše rad i sposobnosti Esada Grbića na jedan senzacionalistički način. Komisija takođe konstatuje da je pristup novinara bio jednostran i bez ikakve kritičke distance ili provjere podataka.

Komisija smatra da se radi o vrlo osjetljivoj temi za izvještavanje i da novinar nije preduzeo sve potrebne mjere predostrožnosti prilikom rada na njemu. Sa druge strane Komisija nalazi za potrebno da istakne da su Dnevne novine odmah objavile reagovanje Etičkog odbora Udruženja fizioterapeuta, a da je portal CDM odmah uklonio sporni tekst. Ovo je svakako primjer profesionalnog reagovanja na ukazanu grešku u radu.

Kad je riječ o kršenju načela Kodeksa novinara u ovom slučaju bi se moglo govoriti o više njih. Komisija za žalbe ipak smatra da se u ovom tekstu prije svega radi o kršenju načela I i VIII Kodeksa novinara.

Načelo I, smjernica 1.2 tačnost:

 (b) Pravo javnosti da zna ne može biti opravdanje za senzacionalističko izvještavanje. Stoga, novinari ne smiju iskrivljivati informacije pretjerivanjem, neadekvatnim naglašavanjem jednog aspekta priče ili jednostranim izvještavanjem. Novinari moraju izbjegavati naslove ili reklamne slogane koji bi mogli navesti na pogrešan zaključak o suštini dogadjaja ili pojave. Činjenice ne smiju biti iskrivljivane tako što će biti stavljene van konteksta u kome su se desile.

Načelo 8 smjernica 8.2 Medicinska istraživanja i terapija :

(a) Izvještaji o navodnim uspjesima ili neuspjesima medicinskih ili farmaceutskih istraživanja u borbi protiv ozbiljnih bolesti zahtijevaju obazrivost i povećan osjećaj odgovornosti. Stoga, ni tekst, ni prezentacija, ne treba da obuhvate bilo šta što bi moglo da podgrije neosnovane nade bolesnima i članovima njihovih porodica u mogućnost izlječenja u dogledno vrijeme, ako to nije u skladu sa stvarnim stanjem medicinskih istraživanja. Nasuprot tome, kritički intonirani ili jednostrani izvještaji ne bi trebalo da dovedu ozbiljno bolesne osobe u situaciju koja povećava njihovu nesigurnost i dodatno podstiče sumnju u mogući uspjeh terapeutskih mjera.

(b) Kada izvještava o aktivnostima samozvanih iscjelitelja i nadriljekara, novinar mora iskazati posebnu dozu razložne sumnje i uzdržanosti. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.