NATO

Stoltenberg uskoro u Crnoj Gori

Ugledni američki list The Wall Street Journal, piše u svom izdanju za subotu da će, nakon nedavne odluke SAD-a da javno podrži članstvo Crne Gore u NATO, šef Alijanse Jens Stoltenberg zajedno sa ambasadorima zemalja članica doputovati u našu zemlju, kako bi razgovarali o njenoj kandidaturi za članstvo u NATO.
Stoltenberg uskoro u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

 Autor teksta "Da li je Crna Gora 29. članica NATO" Džulijan Barns podsjeća na stavove pojedinih članica NATO, da bi pozivanje Crne Gore u Alijansu, bio način za suprotstavljanje ruskoj agresiji u regionu, pokazujući da vrata članstva u Alijansi ostaju otvorena, prenose Dnevne novine.

"Vijest da će SAD podržati crnogorsku kandidaturu objavljena je prošle nedjelje u telefonskom pozivu potpredsjednika Džoa Bajdena, koji snažno podržava članstvo ove zemlje. Međutim, NATO zvaničnici su rekli da uprkos objavama SAD-a još nije postignut konsenzus o pozivanju Crne Gore, ali zvaničnici kažu da bi se to moglo promijeniti u narednim nedjeljama", piše Barns u svom tekstu.

Podsjeća i na prošlonedjeljeni intervju Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO, koji je rekao da neće prejudicirati odluku o članstvu, ali je pohvalio Crnu Goru zbog promjena koje je ostvarila u naporima da dobije članstvo.

"Crna Gora pravi napredak u oblasti vladavnine prava, borbi protiv korupcije i takođe kada se radi o modernizaciji oružanih snaga", rekao je Stoltenberg.

Autor teksta zaključuje da je za vrijeme rastuće agresije Rusija, koja pokušava da proširi svoj uticaj na Balkan, imperativ da NATO potvrdi svoju podršku regionu, prvenstveno Crnoj Gori.

Govoreći o apsiracijama ostalih država za članstvo, autor piše i da su SAD zvaničnici rekli da je NATO članstvo za Ukrajinu i Gruziju vrlo daleko, ako se ikad i desi. Aplikacije za Bosnu i Makedoniju takođe ne gledaju ka napretku u nekom skorijem vremenu.

"Ali Crna Gora bi mogla biti zemlja kojoj će saveznici dozvoliti da pristupi, u velikoj mjeri jer se graniči sa druge dvije NATO zemlje, Hrvatskom i Albanijom, koje su primljene u alijansu 2009.", piše ugledni američki list.

Dnevne novine

Portal Analitika