Društvo

Budva: "Kadmov dan" ispunio očekivanja

Manifestacija "Kadmov dan" održana je juče, treću godinu za redom, u Starom gradu u Budvi. Iz Turističke organizacije Budva istakli su da je manifestacija u potpunosti ispunila očekivanja.
Budva: "Kadmov dan" ispunio očekivanja
Portal AnalitikaIzvor

Tema manifestacije bila je, prije svega, predstavljanje bogatog kulturnog nasljđa grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o nastanku Budve, mit o Kadmu i Harmoniji.

Dnevni dio programa počeo je upodne, projektom “Discover Budva”, koji je podrazumijevao obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.), a realizovan je u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve”.

..

"Interesovanje turista bilo je veliko, a ovom prilikom su podijeljene mape Starog grada koje su ujedno predstavljale i ulaznice za prethodno navedene kulturne institucije", saopštili su iz TO Budva.

Dječiji program se odvijao na dvije lokacije, na bazenu “Pizana” gdje su djeca srednje škole učestvovala u izradi mozaika sa motivom Kadma, dok su djeca osnovnih škola radila na simulaciji mozaika na temu “Kadmovog dana”, na platou ispred “Citadele”.

..

U isto vrijeme, između crkava, održao se i nezaobilazni „Slatki kutak“, a posjetioci su uživali u ukusu tradicionalnih poslastica posmatrajući kreativni rad djece.

U 16 sati i 30 minuta, Gradska muzika Budve prodefilovala je Starim gradom i održala polučasovni koncert na Trgu pjesnika.

..

Književni dio programa podrazumijevao je debatu na temu globalizacije i njenog uticaja na kulturu i besjedu na temu antike.

Posebno interesantan dio dnevnog programa realizovan je u saradnji sa NVO “Feštađuni”, a činio ga je nastup grupe maski koja je podrazumijevala: rimske ratnike, feničanske ratnike, helenske i ilirske ratnike, Viktoriju, antičke muzičare, Kadma i Harmoniju, rimske građane i kontese, Konta Zanovića, Toma Medina i Kanjoša Macedonovića, oni su na svojevrstan način ispričali priču o nastanku Budve.

..

Taj dio programa, koji ispraćen oduševljenjem velokog broja građana Budve i turista, nazvan je “Budva kroz vjekove”. Budvanski “Feštađuni” ove godine predstavili su još jednu masku inspirisanu antikom pod nazivom “Rimski bogovi”.

Večernji dio programa počeo je u 20 sati na Trgu pjesnika i podrazumijevao je muzičko-poetski performans porodice Zenović, a od 21 sati mnogobrojni posjetioci su uživali u 'a capella' izvođenju repertoara Bilje Krstić i radionice “Bistrik”, naeli su iz TO Budva.

..
..
..
..
..

(Foto: Miloš Ćetković)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_53448
28.09.2015. 20:47

Po fotografijama-"duša dušu davila" ? A po napisanom-"svi se podaviše" (u stampedu-daleko bilo) od pritiska prisutnije na proslavi Armonije i Kadmova...Zato vi i predlažem-moji mili Budvani-kad vrnete dugove(nijesu velji-ako su ispod sto/100/ meleona eurića)-ako bog date-tader se jopet zadužite-pa "muzakantima" kupite jednobojnu-jednobraznu obuću primjerenu uniformi i struktuarnoj pormjeni Budve? A,ako nemate za skuplje crevlje- kupite im ondarake "crnogorske opanke na špag(bijeli)"-sa gomom od starijeh- auta? Da bi še "spriječili brezobraznike-da ne reknu"...viđi kakvu "šarenu obuću nose potomci"- onizije te nam Budvu -bora mi oslobodiše 1.prosinca.1918 godine? i jopet-a da no....za sve su nam krivi opanci na oputu-oliti na špag?

0
0