Društvo

Gjokaj: Javnost ima pravo na informacije od javnog značaja

Javnost ima pravo na informacije u posjedu organa vlasti od javnog značaja i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, kako su saopštili, doprinijeće ostavarivanju prava.
Gjokaj: Javnost ima pravo na informacije od javnog značaja
Portal AnalitikaIzvor

Predsjenik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj čestitao svim građanima Crne Gore 28. septembar – Međunarodni dan prava javnosti da zna, sa željom da se u demokratskom društvu kome teži Crna Gora na svom istorijskom putu pristupanja Evropskoj uniji ostvaruju Ustavom i Zakonom zagarantovana prava .

„Sa željom da narednog 28. septembra 2016. godine kažemo da je Crna Gora napravila pomak u procesu otvorenosti svojih institucija pozivam sve građane da daju svoj lični doprinos kroz ostvarivanje u praksi Ustavom i Zakonom zagarantovanog prava na pristup informacijama“, saopštio je Gjokaj.

Kako je rekao, princip trasnparetnosti u sebi sadrži kako pravo javnosti da zna, tako i mehanizme u pogledu zaštite tako i ostvarivanja u praksi prava.

„Javnost ima pravo da zna o informacijama u posjedu organa vlasti od javnog značaja i mi ćemo dati svoj lični doprinos u realizaciji i ostavarivanju prava bez bilo kakvog oblika povrede ljudskih prava ili drugih kakvog oblika diskriminacije“, saopštio je Gjokaj.

Prema njegovim riječima, Agencija je u proteklom vremenu podnijela blizu 120 inicijativa za vršenje kontrole kancelarijskog poslovanja prvostepenih organa u cilju provjere navoda iz pobijanih rješenja pred nadležnim Ministrarstvom unutrašnjih poslova, što je rezultiralo u praksi pokretanje prekršajne odgovornosti protiv odgovornih lica u institucijama od strane Ministarstva unutrašnih poslova.

Agencija je donijela odluku u 49 predmeta o podnošenju incijative za pokretanje prekršajne odgovornosti protiv odgovornih lica u prvostepenim organima zbog povrede odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„Agencija je tokom ove 2015. godine donijela blizu 1.800 odluka u predmetima. Pozivam sve građane da se u slučaju kršanja prava na slobodan pristup informacijama obrate Agenciji koja će pokrenuti postupak i u što kraćem roku donijeti odluku“, saopštio je Gjokaj.

Kako je rekao, 28. septembar je dan kada se obilježava dan prava na pristup informacijama u cijelom svijetu i sumiraju rezultati i postavljaju novi ciljevi sa jasnom vizijom pune implementacije u praksi Zakona o slobodnom pristupu informacijama, što je, dodao je, izazov postavljen pred nezavisnim tijelom kao što je Agencija.

Gjokaj je saopštio da je zadovoljan kada je u pitanju stepen svijesti o mogućnostima koje pruža pravo na pristup informacijama.

„Kako u pogledu demokratske kontrole vlasti kroz postupak pristupa traženim informacijama tako i pristupa dokumetima koje su od važnosti u postupku ostvarivanja drugih prava građana Crne Gore, a koji se u najvećoj mjeri koristi od strane nevladinog sektora, građana i novinara koji kroz prizmu istraživačkog novinarstva se bore za veći stepen demokratičnosti crnogorskog društva“, dodao je on.

Gjokaj je, kako je rekao, na čelu institucije koju predstavlja, sagledao sve prethodne rezultate rada i napravio korake u praski u cilju rješavanja gorećih problema u cilju pune implementacije u praksi Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„U praksi se susrećemo sa velikim problemom u postupanju prvostepenih organa jer je očigledno brojno ćutanje administarcije i ovim putem želim da upoznam javnost da će Savjet Agencije u vremenu koje je pred nama preduzeti sve zakonom propisane mjere i pokrenuti pitanje odgovornosti odgovornih lica u institucijama čiji zaposleni na štetu građana Crne Gore grubo krše odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama“, saopštio je on.

Portal Analitika