Politika

Lukšič u Njujorku: U fokusu razgovora razvojna agenda do 2030. godine

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, u nastavku posjete Njujorku, učestvovao je na UN-ovom Forumu privatnog sektora. Na Forumu, na kojem su uzeli učešće lideri država članica Ujedinjenih nacija, razmotrena je uloga i značaj privrednog sektora u kontekstu implementacije usvojene univerzalne razvojne agende do 2030. godine. Diskusija je imala za cilj precizno definisanje budućih aktivnosti i identifikovanje uloga svih društvenih struktura ujedinjenih zajedničkim ciljem sveobuhvatne i temeljne primjene usvojenog petnaestogodišnjeg razvojnog okvira.
Lukšič u Njujorku: U fokusu razgovora razvojna agenda do 2030. godine
Portal AnalitikaIzvor

Na marginama drugog dana zasijedanja Generalne skupštine potpredsjednik Lukšić je imao i kratak susret sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Borgeom Brendeom, kao i sastanak sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Turkmenistana Rašitom Meredovim.

Tokom susreta potpredsjednika Lukšića sa Meredevim konstatovano je da brojne potencijale za saradnju koje Crna Gora i Turkmenistan posjeduju treba valorizovati u narednom periodu, što će dodatno pospješiti skorije uspostavljanje redovnih političkih konsultacija ministarstava vanjskih poslova.

Crnogorski sef diplomatije nastaviće aktivnosti u okviru sedamdesetog zasijedanja Generalne skupštine UN-a istupanjem na Samitu o održivom razvoju nakon 2015. godine na temu "Izgradnja efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija u cilju postizanja održivog razvoja". 

Portal Analitika