Društvo

CIMBALJEVIĆ: Stojanović da reaguje i na prijetnje na Fejsbuku upućene LGBTIQ osobama

Pošto pomno pratim dešavanja u Crnoj Gori, primijetio sam da je Uprava policije kasno sinoć saopštila da je po sopstvenoj inicijativi, tragom komentara na portalu ND Vijesti, podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatog autora komentara povodom protesta Demokratskog fronta. Nije mi poznato, a to i dalje pažljivo pratim, da ste postupili slično kada se prijetilo ubijanjem LGBTIQ osoba i izazivanjem nereda na okupljanjima LGBTIQ zajednice, naveo je Zdravko Cimbaljević u otvorenom pismu direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću.
CIMBALJEVIĆ: Stojanović da reaguje i na prijetnje na Fejsbuku upućene LGBTIQ osobama
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj LGBTIQ aktivista i prvi javno deklarisani gej u Crnoj Gori, koji dobio azil u Kanadi, podsjetio je u svom obraćanju kako je danas uputio javno pismo najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću da vrati nagradu oslobođenja Nikšića "u znak solidarnosti sa LGBTIQ zajednicom koja teži svom društvenom prihvatanju i ravnopravnosti", te se nada da je Stojanović imao priku da ga pročitata.

- Takav moj postupak, u demokratskom svijetu, spada u osnovna ljudska prava. Sloboda izražavanja i pravo na život su pretpostavke demokratije. Oni koji se protive mojim stavovima, mom prihvatanju i ravnopravnosti trebaju imati, jednako kao i ja, slobodu izražavanja i mišljenja. Ali u demokratskim uređenim državama, koje stvarno počivaju na vladavini prava, sloboda izražavanja može biti podvrgnuta ograničenjima i kaznama. Posebno zbog sprečavanja nereda i kriminala. Pošto pomno pratim dešavanja u Crnoj Gori, primijetio sam da je Uprava policije kasno sinoć saopštila da je po sopstvenoj inicijativi, tragom komentara na portalu ND Vijesti, podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatog autora komentara povodom protesta Demokratskog fronta. Nije mi poznato, a to i dalje pažljivo pratim, da ste postupili slično kada se prijetilo ubijanjem LGBTIQ osoba i izazivanjem nereda na okupljanjima LGBTIQ zajednice. Želim da vjerujem, i nadam se, da ste osnovano i ozbiljno doživjeli prijetnje iz tog komentara - dodao je on.

Cimbaljević sada očekuje da Stojanović potvrdi kako njegov postupak "nije politički nastrojen i na štetu Demokratskog fronta koji nesmetano koristi pravo na slobodu okupljanja".

- Očekujem da potvrdite da se vodite zakonom i da je policija, oslobođena bilo kojih političkih uticaja, u stanju da profesionalno postupa prema svima. Zato Vas javno obavještavam da su ovi građani Crne Gore, izvjesni Luka Nikolić, Ratko Sjekloća i Bane Bulatović, pod punim identitetom, bez rezerve, javno komentarisali moje otvoreno pismo Đokoviću na Fejsbuk stranici portala Kolektiv.me. Oni su to radili na krajnje neprimjeren i neodgovoran način koji izaziva strah, ne samo kod mene, nego i kod lokalne LGBTIQ zajednice i koji otvoreno promoviše nasilje prema LGBT osobama.

Cimbaljević sve ilustruje homofobnim izjavama, uvredama i prijetnjama koje su ne samo ove tri osobe, već još, kako navodi, "13 građana čiji je identitet takođe poznat" i fotografijama koje to dokumentuju.

- Pravosuđe bi trebalo ovoj gospođi pomoći da shvati da LGBTIQ osobe imaju pravo na život i da je Crna Gora demokratska država koja ne dozvoljava da se neko liši života samo zato što je gej. Upoznao sam Vas, javno, s prijetnjama u zadnjih sat vremena samo nekoliko građana čiji je identitet poznat. Sada je potez na Vama i Vašim kolegama i koleginicama da pokažete svoju profesionalnost i jednak tretman kada je u pitanju reakcija na internet komentare koji mogu ugroziti nečiji život i dostojanstvo. Molim Vas da preduzmete sve mjere u skladu sa zakonom - zaključuje Cimbaljević u otvorenom pismu Stojanoviću dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika