Region

Niče šatorski grad na Prevlaci zbog migranata koji će stići preko Crne Gore

Poluostrvo na granici Hrvatske i Crne Gore privremeno bi mogli da nasele migranti iz Sirije, Afganistana, Iraka, piše Slobodna Dalmacija koja neslužbeno saznaje da će izbjeglice zaista doći na krajnji hrvatski jug.
Niče šatorski grad na Prevlaci zbog migranata koji će stići preko Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Na krajnjem hrvatskom jugu od petka više ne vlada "mrtva tišina", pošto na sastanku čelnika hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dubrovačke policije i konavoskih vatrogasaca, prije dva dana izdata zapovjest da se očisti područje oko objekata na Prevlaci.

Na terenu su i službenici Hrvatske elektroprovrede koji pokušavaju da osposobe napajanje poluostrva električnom energijom. Slobodna Dalmacija saznaje od angažovanih na terenu kako su izjave zabranjene, a da im je zadatak da pokose šipražje oko objekata u širini od pet metara.

Splitski list dalje navodi da je planirano i postavljanje šatora.

- Biće dovezene i cistijerne s vodom, jer ovdje nema vodovoda, te prijenosni toaleti. Koliko mi znamo, izbjeglice mogu, ali i ne moraju da dođu - kaže jedan od kosača.

Na pitanje što misli o navodnom dolasku hiljada izbjeglica na Prevlaku, Konavljanin odgovara:

- Dobro ih je primiti, žao mi je svakoga ko proživljava rat, ali bi bilo dobro da se proslijede negdje drugdje, gdje će imati bolje uslove za život.

Upravo je ruta preko Crne Gore navedena kao jedna od izvjesnih s dolaskom zimskih mjeseci. Dobro upućeni sagovornik lista uvjeren je da ove pripreme ipak nisu slučajne i da će poluostrvo "s pogledom na Crnu Goru" naseliti migranti iz Sirije, Afganistana, Iraka, ali se nada - samo privremeno.

- Mađarska zatvara svoje granice, Srbija će ih usmjeriti na Crnu Goru, a oni nama - smatra sagovornik Slobodne Dalmacije.

Poluostrvo Prevlaka ima brojne objekte bivše JNA, velike hangare i tvrđavu iz doba Austro-Ugarske, objekte koji mogu da prime i zbrinu veliki broj ljudi. Za sada se čisti samo okolina. S obzirom na to da je riječ o poluostrvu, kretanje je ograničeno i svaki ulazak ili izlazak lako je kontrolisati.

Izvor i foto: Slobodna Dalmacija

Portal Analitika