Društvo

Voda u Luci Bar odličnog kvaliteta

Mikrobiološke analize uzoraka vode, uzetih sa četiri pozicije u Luci Bar u ljetnjem periodu, pokazale se u da je na tri lokacije kvalitet morske vode odličan i da je u skladu da Međunarodnom konvencijom za kontrolisanje i upravljanje balastnim vodama - BMW i zahtjevima Evropske direktive koja uređuje tu oblast saopšteno je iz Instituta za bilogiju mora u Kotoru.
Voda u Luci Bar odličnog kvaliteta
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u izvještaju dostavljenom Portalu Analitika, na jednoj lokaciji kvalitet morske vode je druge klase, zbog povećanog broja bakterija.

- Na pomenutoj lokaciji voda nije u skladu sa zahtjevima BMW zbog povećanog prisustva bakterija (intestinalnih enterokoka), ali je zadovoljavajuća u odnosu na EU direktivu o vodi za kupanje EU Bathing Water Directive 2006/7/EC. Na toj lokaciji broj bakterija je veći u odnosu na ispitivanje u zimskom periodu.

Iz Instituta za bilogiju mora dalje navode da su njihovi stručnjaci tokom ljeta uzeli uzorke morske vode da bi utvrdili da li su balastnim vodama koje koriste brodovi, u vode barske luke uneseni organizmi kojima to nije prirodna sredina, te da bi se u akvatorijumu utvrdio stepen zasićenja hranljivim materijama i organizmima koju su indikatori zagađenja (trofički status).

Rezultati analiza koje je radio institut pokazali su i da su vrijednosti fizičko-hemijskih parametara morske vode u granicama uobičajenim za ljetnje doba godine i za to područje.

- Analize fitoplanktonskih organizama pokazale su povećanu brojnost pojedinih grupa koje su karakteristične za područja bogata hranljivim materijama. Analize vode na četiri tačke u Luci Bar pokazale su nešto veće prisustvo zooplanktonskih organizama, što je očekivano s obzirom na termofilnu prirodu vrsta, koje se razvijaju u većem broju tokom ljeta. Svakako rezultati su u skladu sa brojnošću i pojavama karakterističnim za istočnu obalu Jadrana. Ovi rezultati, sa onim uzorkovanja prethodne dvije sezone (zimski i proljetnji aspekt), biće prezentovani na petom redovnom sastanku BALMAS partnera, koji je će biti održan u Veneciji početkom novembra - navode iz instituta.

Oni ističu da je planirano još jedno uzorkovanje tokom oktobra, ali da će ono biti kompleksnije, jer će uključiti i analize sedimenta i bentosa.

IPA projekat Sistema upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora - BALMAS počeo je u novembru 2013. a kraj je predviđen za mart 2016. godine. U BALMAS projekat vrijedan 7.157.000 eura uključeno je 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Vodeći partner je Institut za vode Republike Slovenije.

Foto: lukabar.me

Portal Analitika