NATO

SLOBODNIK: Neophodno da obezbijedite solidnu većinu koja podržava ulazak u NATO

Iz Sjedinjenih Američkih Država je stigla ohrabrujuća poruka potpredsjednika Džozefa Bajdena oko ulaska Crne Gore u NATO. Ali zbog toga se ni bi trebalo opuštati nego nastaviti istim intenzitetom rad na reformama i obezbijediti solidnu većinu koja podržava ulazak u NATO, kazao je za Pobjedu državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovačke Igor Slobodnik.
SLOBODNIK: Neophodno da obezbijedite solidnu većinu koja podržava ulazak u NATO
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je napredak Crne Gore evidentan u svim sferama društva i da članice NATO-a to prepoznaju.

- Rukovodstvo Crne Gore shvata da je ostalo još nedovršenih stvari kada je u pitanju pozivnica za NATO, od sada pa do kraja decembra. Moja poruka je da ništa nije sigurno do kraja godine. Imamo još ova tri posljednja mjeseca i ne bi trebalo da se opuštamo. Ne bi trebalo da budemo ubijeđeni da je sve gotovo. Moramo nastaviti da napredujemo ovim tempom - kaže Slobodnik.

On podsjeća da je neophodna "solidna većina za NATO integracije" i "konsenzus koji mora biti materijalizovan na ministarskom sastanku Alijanse u decembru".

- Ovo je glavna poruka Slovačke koja snažno podržava aspiracije Crne Gore u EU i NATO - dodao je on.

Slobodnik smatra da su riječi Bajdena bila "veoma važna poruka sa najvišeg nivoa", što stvara "potpuno novi kontekst među članicama Alijanse i veoma je ohrabrujuća za Crnu Goru i one države koje je podržavaju".

Prema našim procjenama, potpredsjednik Bajden poručio je da Crna Gora zna put i ukoliko dovrši reforme SAD će podržati poziv. Međutim, među članicama postoji konzervativno raspoloženje kada je proširenje Alijanse u pitanju. Crna Gora je jak kandidat za članstvo koji bilježi konstantan napredak. Ali isto tako imate razmišljanja da bi NATO, kao organizacija, trebalo da se bavi domaćim problemima, sopstvenim reformama i izazovima koje su pred njom.

Sagovornik Pobjede dodao je da je napredak u poglavljima 23 i 24 tijesno vezan sa NATO integracijama, te da je jedna od četiri oblasti u Intenziviranom dijalogu i pitanje koje je fokus u EU integacijama.

- Reforme u oblasti vladavine prava se moraju odraditi i bilo bi neprikladno da bilo ko drugi sa strane priča o tome.

Slobodnik je podsjetio da je Slovačka već 11 godina u Alijansi, te da je on polovinu tog vremena proveo u Briselu kao predstavnik Slovačke.

- Puno je predrasuda oko Alijanse i teško je to građanima objasniti. Međutim vaša kampanja je impresivna. Kada sam prvi put posjetio Crnu Goru dijalog je tek bio otpočeo. Sada je već dobio strukturu i prerasta u iskren razgovor - naveo je on te dodao kako je NATO u slučaju Slovačke bio okidač za investicije, pa smatra da će to biti slučaj i u Crnoj Gori.

Izvor: Pobjeda

Foto: ceskatelevize.cz

Portal Analitika