Društvo

DIVANOVIĆ: Respiratorne infekcije i meningitis najčešće bolesti kod djece u CG

Bolesti sistema za disanje, kože i potkožnog tkiva, kao i zarazna i parazitarna oboljenja, prošle godine su, prema podacima Instituta za javno zdravlje, bila među najučestalijima kod djece. Iz IJZ Pobjedi su pojasnili da se podaci odnose na broj posjeta koje su djeca imala kod pedijatara u domovima zdravlja.
DIVANOVIĆ: Respiratorne infekcije i meningitis najčešće bolesti kod djece u CG
Portal AnalitikaIzvor

- U strukturi posjeta izabranim doktorima za djecu, u okviru grupe bolesti sistema za disanje u 2014. godini, dominirale su akutne infekcije grla i ždrijela (40,6 odsto), zatim respiratornog sistema (36,1%) i akutnih stanja bronhitisa (14,8%). Vodeće zarazne i parazitarne bolesti su meningitis i oboljenja uzrokovana citomegalovirusima (34,8 odsto), dječije boginje (24,8%), kao i crijevne infekcije izazvane salmonelom i drugim bakterijama (21,5%) - naveli su iz IJZ.

Pedijatar u Domu zdravlja Podgorica dr Paša Divanović naglašava da je normalno da dijete tokom ranog djetinjstva ima šest do osam akutnih infekcija gornjih respiratornih puteva, dok mališani koji pohađaju jaslice i vrtić češće obolijevaju.

- Bolno grlo (faringitis) jedno je od najčešćih oboljenja kod djece, posebno u uzrastu od pete do osme godine. Zapaljenje sluznice i prstena limfnog tkiva farinksa koji se sastoji od krajnika, adenoida i okolnog limfnog tkiva uzrokuju različite bakterije i virusi - kazala je dr Divanović.

Prema njenim riječima, rijetke su akutne komplikacije kao što je nakupljanje gnoja u grlu na koje je neophodno posumnjati ako je pored temperatura prisutno otežano gutanje ili bolan otok na vratu.

Kada je u pitanju infekcija sa simptomima krupa - kašalj nalik "lavežu", uz prisustvo promuklosti - najčešća je kod mališana od šest mjeseci do tri godine, zato što, prema riječima dr Divanović i malo smanjenje dijametra disajnih puteva usljed edema sluznice povećava otpor protoku vazduha.

Ona ističe da je bol u uhu jedan od najčešćih simptoma u pedijatrijskoj praksi, a upala srednjeg uha infekcija sa kojom se pedijatar u radu često srijeće.

- Oboljenje se češće javlja kod dječaka. Akutna upala srednjeg uha je abnormalna funkcija Eustahijeve tube čija je glavna uloga pravilna ventilacija srednjeg uha, a njena disfunkcija dovodi do razvoja negativnog pritiska u srednjem uhu i stvaranja tečnosti - pojašnjava sagovornica Pobjede.

Mališani ljekare često posjete i zbog virusne osipne groznice, a kako navodi dr Divanović najčešće je riječ o exantema subitum - infekciji uzrokovanoj humanim herpes virusom 6 i 7 čiji su izvor odrasle osobe - i ovčjim boginjama.

Izvor i foto: Pobjeda

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_33885
27.09.2015. 09:16

Bilo bi strasno ako bi meningitis bio najcesca bolest kod djece. Nadam se da je greska novinara i da se to odnosi na rijetke bolesti. Jer po ovome ispade da je lakse zakaciti meningitis nego imatu upalu grla

0
0