Svijet

Rusi iskrcavaju vojsku i opremu u Siriji

Najmanje 15 ruskih teretnih aviona s "opremom i ljudstvom" sletjelo je tokom posljednje dvije sedmice u vojnu bazu na zapadu Sirije zahvaćene ratom, rekao je u juče za AFP vojni izvor, a prenosi T portal.
Rusi iskrcavaju vojsku i opremu u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

- U posljednje dvije sedmice, završno sa subotom ujutro, po jedan ruski teretni avion slijeće svako jutro u vojnu bazu Hmejmim u pokrajini Latakiji, jednom od glavnih uporišta režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada - naveo je taj izvor, koji je htio da ostane anoniman.

Prema izvoru, "najmanje 15 aviona tog tipa, u bojama ruske zastave, prevezlo je opremu i ljude" u bazu smještenu u okviru civilnog i vojnog aerodroma Basel al Asad, 25 km južno od Latakije.

Avione su tokom slijetanja i polijetanja pratili lovci "radi zaštite", dodao je izvor.

- Kamioni srednje nosivosti dolaze zatim da preuzmu teret i odvoze ga izvan aerodroma -navodi isti izvor.

Vašington je još prije nekoliko sedmica izrazio zabrinutost zbog jačanja ruske prisutnosti u Siriji, nakon dopremanja ruskih borbenih aviona, vazdušnih odbrambenih sistema i moderne opreme, čiji je dio namijenjen sirijskoj vojsci koja se već više od četiri godine bori s pobunjenicima.

Visoki sirijski zvaničnik rekao je za AFP da je rusko vojno upletanje "zaokret" u sirijskoj krizi. Ako se ruska vojna pomoć Siriji i službeno potvrdi, pogotovo ako se ona upotrijebi, biće to prvo službeno učestvovanje Rusije na udaljenom ratištu nakon sovjetske intervencije u Avganistanu 1979. godine.

Moskovska Pravda juče je objavila kako će se u intervneciji u Siriji Rusiji priključiti i Kina, te da su kineski brodovi već krenuli prema Bliskom istoku.

Rusija, Sirija, Irak i Iran uspostavili su zajednički centar za razmjenu informacija vezanih za borbu protiv sunitske ekstremističke grupe Islamske države (IS). Taj centar će u iračkoj prijestonici Bagdadu činiti vojni predstavnici četiri zemlje, a u budućnosti bi mogao da posluži za koordinaciju vojnih operacija protiv IS-a, koji je zauzeo velika područja Sirije i Iraka.

Očekuje se da će se ruski predsjednik Vladimir Putin u sjutrašnjem govoru pred Generalnom skupštinom UN-a u Njujorku snažno založiti za tu kolektivnu inicijativu, prenosi DPA i podsjeća da Rusija već vojno pomaže režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada, što zabrinjava Zapad.

Sirijski sukob, koji je počeo kao pobuna protiv Asada, pretvorio se u građanski rat u kojem učestvuje više frakcija - od vladinih snaga, pobunjene opozicije, do IS-a i Kurda.

Izvor i foto: Tportal.hr

Portal Analitika