Muzika

VULIĆ: Neizvjesno učešće Crne Gore na Eurosongu 2016

Šef crnogorske delegacije za Eurosong Sabrija Vulić kazao je za portal ESC Today da je i dalje neizvjesno učešće naše zemlje na najvećem muzičkom takmičenju, koje organizuje Evropska unija emitera - EBU.
VULIĆ: Neizvjesno učešće Crne Gore na Eurosongu 2016
Portal AnalitikaIzvor

Vulić je u ime Radio-televizije Crne Gore, koja je članica EBU, a time i odgovorna za izbor učesnika, žirija i njihove aktivnosti tokom popularne Pjesme Evrovizije, ovom portalu precizirao da će odluka o tome biti donešena krajem mjeseca.

Rok za podnošenje prijava za učešće na takmičenje čiji će domaćin biti Švedska, istekao je 15. septembra. No, potencijalnim učesnicima dat je dodatni rok za prijavu do 10. oktobra da se izjasne da li ostaju ili napuštaju takmičenje, a da ne moraju da plate penale.

Jedan od razloga zbog kojih Crna Gora nije odlučla o učešću jeste i sastanak TV komiteta EBU-a na kome je prošle sedmice trebalo da se raspravlja o žalbi koju je TVCG uložila Referentnoj grupi Eurosonga zbog poništavanja prošlogodišnjeg glasanja. Zaključci sastanka javnosti još nijesu poznati, ali je sasvim sigurno da će eventualno neusvajanje žalbe našeg Javnog servisa direktno uticati na odluku da li će biti crnogorskog predstavnika na narednoj Pjesmi Evrovizije.

Podsjećamo, generalni direktor RTCG Rade Vojvodić je nakon završetka Eurosonga izjavio kako je kontinuitet pritisaka na delgaciju naše zemlje "započeo razgovorom generalnog sekretara Referentne grupe ESC sa šefom naše delegacije i optužbom o navodnom dogovaranju poena sa drugim delegacijama, o čemu je naš predstavnik zvanično i obavjestio izvršnog producenta ESC Jana Ola Sanda i zatražio njegovu zaštitu".

- Poseban vid pritiska predstavljali novinski tekstovi redakcija nekih zemalja u kojima je degradiran naš predstavnik i proglašavan apsolutnim autsajderom, što je najniži vid spinovanja protiv Crne Gore i njenih predstavnika, koja je svojim kvalitetom izvođača i numera očigledno poremetila planove nekih drugih. Kome i zašto je potrebna ovakva vrsta pritiska na Crnu Gora, koja dvije godine za redom, na iznenađenje svih, ostvaruje plasman u finale, nije nam jasno, te zato tražimo što hitniji odgovor od zvaničnika ESC, kao i izvinjenje zbog neprijatnosti koje je doživjela naša zemlja i njeni predstavnici na Eurosongu, članovi žirija, kao i naša kuća - naveo je Vojvodić u pomenutom saopštenju koje je uputio još krajem maja.

Glasanje je poništeno bez obzira na protest našeg tima tokom Eurosonga, pa RTCG zatim uložila zvanični protest i žalbu EBU zbog takvog postupanja, o kojima se raspravljalo tek prošle sedmice.

Nenad Knežević Knez je sa pjesmo "Adio" na ovogodišnjem takmičenju u Beču zauzeo visoko 13 mjesto u konkurenciji 40 zemalja, iako nam to nije obezbijedilo i direktno učešće na finalnoj večeri naredne godine. Sljedeće takmičenje biće održano 10, 12. i 14. maja 2016. godine u "Globe Ericsson Arena" u Stokholmu. 

Foto: rtcg.me

Portal Analitika