Svijet

Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Savjeta bezbjednosti

Njemački kancelar Angela Merkel smatra da je krajnje vrijeme za reformu Savjeta bezbjednosti UN kako bi to tijelo odražavalo realan odnos snaga u svijetu u 21. vijeku.
Merkel: Krajnje vrijeme za reformu Savjeta bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

"Potreban nam je novi metod rada za rješavanje problema, zato je neophodna reforma Savjeta bezbjednosti tako da odražava realnu situaciju i aktuelni svjetski poredak", rekla je Merkelova.

Ona je ovo iznijela u pozdravnom govoru na sastanku sa svojim kolegama iz Brazila, Indije i Japana u Njujorku.

"Moramo da postupimo mudro, da pronađemo saveznike i postignemo reforme", kaže Merkelova.

Merkelova je u Njujorku na samitu svjetskih lidera o globalnom razvoju u okviru 70. zasjedanja Generalne skupštine UN.

NJemačka, Japan, Indija i Brazil navode da je svijet sada potpuno različit od onoga 1945. godine i da Savjet mora da odražava te promjene. NJemačka i Japan, koje su glavne finansijske sile sa najvećim doprinosima u UN, tvrde da zaslužuju da budu stalne članice.

"Mnogi se ne slažu sa strukturom i radnom metodom Savjeta bezbjednosti. Želimo da i druge povedemo sa nama i postignemo modernu radnu strukturu Savjeta koja će da odgovara 21. vijeku", rekla je ona.

Savjet bezbjednosti, najmoćnije tijelo UN, ima 15 članica, od toga pet stalnih. Savjet može da usvaja pravno obavezujuće rezolucije kojima se uvode sankcije ili se odobrava vojna akcija radi sprovođenja određenih odluka.

Privremene članice se biraju na dvije godine.

Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD su stalne članice Savjeta i one imaju pravo veta.

Portal Analitika