Svijet

Šef britanskih laburista šokirao javnost: Bin Laden nije odgovoran za 11. septembar

Ljevičar i socijalista Džeremi Korbin nedavno je izabran za lidera britanskih laburista, naslijedivši Eda Milibanda na poziciji šefa opozicije. Njegova pobjeda podjednako je šokirala britansku političku elitu, kao i mainstream medije, te su odmah krenuli napadi na Korbina, kojega britanski establišment smatra pretjerano radikalnim da bi bio na tako važnoj stranačkoj funkciji.
Šef britanskih laburista šokirao javnost: Bin Laden nije odgovoran za 11. septembar
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Dejvid Kameron proglasio je Korbina prijetnjom nacionalne bezbijednosti, a pobunili su se i neki poslanici njegove stranke koji na predstojećem kongresu laburista navodno namjeravaju pokušati puč i istjerati Korbina iz fotelje šefa stranke. Ukoliko im to ne pođe za rukom, moglo bi doći do razdora unutar laburista, a dio poslanika prijeti da će napustiti stranku i osnovati novu političku snagu.

Napadima na Korbina pridružio se ovog vikenda i britanski dnevni list The Daily Telegraph, koji je izvukao njegove teze iz 2003. godine, a kada je Korbin tvrdio da za teroristički napad na WTC 9. septembra 2001. nije odgovoran Osama bin Laden, već se radi o uroti koju su bivši lideri SAD-a i Velike Britanije Džordž Buš i Toni Bler iskoristili kako bi pokrenuli rat u Avganistanu, a kasnije i u Iraku.

"Istoričari će s interesom posmatrati manipulacije vijestima u zadnjih 18 mjeseci. Nakon 11. septembra hitno i glasno je rečeno da su za taj zločin odgovorni bin Laden i Al Kaida. To je pretvoreno u napad na talibane, a zatim i na suptilnu promjenu režima u Avganistanu", napisao je Korbin 2003. u tekstu za dnevni list The Morning Star.

The Telegraph tvrdi da je Korbin pristalica teorije zavjere o "novom svjetskom poretku", odnosno grupi moćnih ljudi, koje se često naziva i Iluminatima, čija je namjera stvoriti jedinstvenu totalitarnu vladu koja će kontrolisati čitav svijet.

Ovu tvrdnju ilustruju tekstom kojeg je Korbin napisao 1991. godine u novinama Labour Briefing, a kada je tvrdio da je Zalivski rat bio prvi čin stvaranja novog svjetskog poretka u kojem će "bogati i moćni, bijelci i zapadnjaci održati sadašnji ekonomski poredak uz mogućnost slobodnog korišćenja oružja kako god žele".

(Nezavisne)

Portal Analitika